Mission East Ukraine MEDAIR
Af Svend Løbner 12. dec 2022 |

Oplysningskampagne skal dæmpe panik i bomberamt by

Mission Øst søsætter en oplysningskampagne i den ukrainske storby Mykolaiv, der jævnligt raseres af bombeangreb. Indbyggerne får nu hjælp til at forberede sig på det værste…

Et øredøvende brag. Glassplinter overalt.

Hvor er børnene? Åh, dér er de!

Kom, løb, ned ad trappen!

Hvad skal vi have med? Hvor skal vi løbe hen?

Hvordan kommer vi væk herfra?

Sådan er virkeligheden for familier i den ukrainske by Mykolaiv, når endnu en dronebombe har ramt tilfældige boligblokke. Børn klamrer sig til deres mødre, mens fædre løber omkring for at finde transport. Panikken breder sig…

Huskeliste giver overblik

Men netop panikken kan dæmpes. Hvis familierne altså ved nøjagtig, hvad de skal gøre, når og hvis katastrofen rammer.

Derfor har Mission Øst søsat en oplysningskampagne til gavn for tusindvis af Mykolaiv kommunes over 600.000 indbyggere. Der er produceret brochurer og videoer, som på pædagogisk vis forklarer og illustrerer, hvad man skal pakke og huske at have med på flugten: Dokumenter, medicin, hygiejneartikler, mad, drikke, tøj, mobiltelefon osv. Og hvordan den enkelte familie kan lave en plan for, hvor de skal mødes, og hvor de skal tage hen.

Jo bedre forberedt man er, jo større chance har man for at komme hurtigt i sikkerhed.

Panikken bremses

Oplysningskampagnen udføres i tæt samarbejde med sikkerhedsfirmaet Wodan International Ltd., der har trænet 21 evakueringsfrivillige, som nu træner deres medborgere i evakueringsplanlægning, risikohåndtering, førstehjælp og sikkerhedsprocedurer ved en eventuel atomulykke.

Oplysningsmaterialet bliver delt på kommunens hjemmeside og sociale medier for at støtte op om træningsindsatsen af frivillige. Det er også herigennem, familierne vil modtage livsvigtig evakueringsoplysning og kunne sprede oplysningerne videre til naboer og venner. Ældre og folk uden internet vil modtage fysiske brochurer med nødvendig vejledning. Og panikken vil ikke i samme grad som ellers skabe forvirring og handlingslammelse. Oplysningskampagnen udføres i tæt samarbejde med hjælpeorganisationen Dorcas, som har arbejdet i Ukraine i 20 år.

FAKTA

Mykolaiv har 486.000 indbyggere med i alt 622.000 i kommunen. Byens strategiske placering ved Sortehavet gør den til mål for jævnlige bombardementer. Halvdelen af byens indbyggere er allerede flygtet. Der er produceret 50.000 fysiske brochurer og 8 videoer, som spredes gennem sociale medier.

330
dkk

Donér

dkk