Sakari Koivula

Udviklingshjælp er gået ham i blodet

Sakari Koivula er Mission Østs landeleder i Nordkorea. Den energiske finne har erfaring med udviklingshjælp fra flere afrikanske og asiatiske lande. Men aldrig har indsatsen været så effektiv som i Nordkorea, fortæller han. Og fødevaresikkerhed kommer først.

Når en befolkning kan brødføde sig selv, løses deres øvrige problemer. Ernæring giver sundhed, og sundhed betyder overskud til udvikling. Så enkel er Sakari Koivulas filosofi for bæredygtigt udviklingsarbejde. 

Også i et land som Nordkorea, hvor 11 millioner mennesker er kronisk underernærede.  Den 58-årige finne er ansat som landeleder for Mission Østs hjælpearbejde i Nordkorea ud fra et kontor i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang. 

Erfaring fra FN og Røde Kors

Sakari Koivula ved, hvad han taler om. Han har arbejdet med udviklingsbistand i 27 år i både Afrika og Asien. Med al den erfaring i bagagen skal han nu lede Mission Østs fødevareuddelinger, genplantningsprojekter og – ikke mindst – landbrugsprojekter i et land, hvor 80 procent består af bjerge. Det er “op ad bakke” i den forstand, at befolkningen lærer at dyrke afgrøder op ad bjergskråninger, hvor de også planter træer for at holde på den gode jord.  

Engagerede folk og myndigheder

Hvorfor vil du gerne arbejde i Nordkorea? 

“Fordi der er så meget at gøre, og fordi virkningen er meget større end andre steder, jeg har været. De mennesker, vi arbejder med, er motiverede og engagerede. Der er et enormt bidrag på provins- og amtsniveau, især når det gælder levering af arbejdskraft.” 
 
Også lokalbefolkningen? “Koreanerne er ekstremt disciplinerede og hårdtarbejdende. Det er sådan en fornøjelse at arbejde med dem, og det vi aftaler, bliver gjort og til tiden. Nordkorea er det eneste land, jeg har arbejdet i, hvor jeg fuldt ud kan støtte, at vi også investerer i landbrugsudstyr som traktorer og høstredskaber som en del af vores hjælpepakke.” 

Fødevaresikkerhed kommer først

Sakari Koivula er især optaget af et kartoffelprojekt, som Mission Øst nu har overtaget fra Fida. Kartoflen er fuld af vitaminer, den mætter, og den giver både hurtig og rigelig høst. Og som han siger: ”Hvis en befolkning kan brødføde sig selv, løses også de fleste andre problemer. Der er også brug for vandforsyning og sundhedshjælp, men fødevaresikkerhed kommer først.” 
 
“Der er en stor fødevarekrise lige nu. Det internationale samfund fokuserer på hurtige løsninger, men vi kan ikke kun agere akut; vi er også nødt til at tackle de bagvedliggende strukturelle problemer,” siger Sakari Koivula. 
 

Væksten fortsætter efter projektet

Et gammeldags landbrug, internationale sanktioner og hyppige naturkatastrofer fastholder befolkningen i fattigdom.  
 
Nytter hjælpen så?

"Ja, kartoffelprojektet er netop et godt eksempel, fortæller Sakari Koivula: “Kartoffelproduktionen er seksdoblet, idet udbyttet er mere end fordoblet og dyrkningsområdet er tredoblet. Og det er bæredygtigt: Bedrifterne kan opretholde produktionsniveauet selv efter projektets afslutning. Jeg har besøgt gårde, hvor projektet blev afsluttet for mange år siden. De har stadig det samme høje produktionsniveau og deres lader og udstyr er stadig i fin stand. Og hvad der er endnu mere interessant: De arrangerer selv træningskurser i kartoffeldyrkning for deres medarbejdere og endda for nabogårdene!”

“Der er en stor fødevarekrise lige nu. Men vi kan ikke kun agere akut; vi er også nødt til at tackle de bagvedliggende strukturelle problemer.” 
 
 

Image
Sakari Koivula sammen med Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner foran det nyåbnede landekontor i Nordkorea
Text

Fakta om Sakari Koivula

Sakari Koivula er landeleder for Mission Øst i Nordkorea. Han arbejder for bæredygtigt udviklingsarbejde, hvor landbrugshjælp til kartoffelprojekter giver næringsrig kost, som giver sundhed, som giver mulighed for udvikling. På billedet ses Sakari Koivula sammen med Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner foran Mission Østs nyåbnede landekontor i Nordkorea
 

•  Er uddannet geolog og har arbejdet med udviklingsbistand siden 1992.

•  Er gift og har to voksne børn.

•  Har tidligere arbejdet for Røde Kors, FN, og Norwegian Church Aid, hovedsageligt i Kenya,     Swaziland, Zimbabwe, Sudan og Sydsudan.

•  Kommer fra en stilling som landeleder i Nordkorea for det finske Fida International.     Mission Øst og Fida har samarbejdet i Nordkorea i mange år.

•  Har tidligere været regionsleder for Fida med base i Bangkok med ansvar for projekter i Asien:   Bhutan, Myanmar, Cambodja og Nordkorea.

•  Bruger sin fritid på at spille brætspil, kajaksejlads, tage lange kanoture, vandre og fiske i Finnmark   og Nordsverige. Derudover har han en farm i Afrika i Swaziland – med lokal arbejdskraft.

Nyheder fra Nordkorea

Ingen tilgængelige nyheder.