Rent drikkevand og bedre ernæring til nordkoreanske familier

Mission Øst hjælper nordkoreanske familier med at beskytte sig mod smitsomme sygdomme og kunne dyrke mere mad – til gavn for både dem selv og deres miljø.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder, oktober 2017

Indbyggerne i landsbyen Taegok Ri i det sydøstlige Nordkorea har svært ved at få maden til at slå til. Derfor dyrker de al den jord, de kan komme til, både i dalen og på de bakkeskråninger, der omgiver landsbyen. Men deres måde at drive landbrug på kan få katastrofale følger.

For at kunne dyrke jorden er de nemlig nødt til at fælde de træer, der under voldsom regn ellers holder på jorden og forebygger mudderskred. Manglen på træer fører til tilbagevendende naturkatastrofer. Desuden bliver jorden udpint, når det øverste og mest næringsrige jordlag vaskes væk, og markernes udbytte svinder ind år for år.

Mission Øst hjælper derfor indbyggerne med at plante nye træer. Det sker ved at forsyne dem med frø og plastic-dækker til at forspire træer, som de senere kan plante på skråningerne. Dermed undgår de mudderskred, beskytter landbrugsjorden og får et højere udbytte.

Rent vand og bedre hygiejne

Et andet problem, som indbyggerne i Taegok Ri har døjet med, er mangel på rent vand. Førhen måtte de hente al deres vand i vandløb og hjemmegravede brønde. Det var en tidskrævende opgave, og desuden var vandet ofte beskidt og gav diarré, som forværrede især børnenes ernæringstilstand.

Mission Øst har derfor indlagt rindende vand til 400 familier og opført 16 nye latriner på den lokale skole, hvor børnene desuden har lært om god hygiejne. Projektet er et pilotprojekt og er finansieret af en dansk fond. Håbet er, at det blot er begyndelsen på en større indsats.

”Den nordkoreanske befolkning står over for store udfordringer med naturkatastrofer, der fører til både fødevaremangel og ødelagte vandsystemer. Vores og vores støtters hjælp er afgørende for, at disse mennesker kan leve et liv uden underernæring og sygdomme,” siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Mission Øst har tidligere forsynet nordkoreanske børnehjemsbørn med proteinpulver og legetøj og har genopbygget vandsystemer efter oversvømmelser i 2012 og 2016.

Nyheder fra Nordkorea

Ingen tilgængelige nyheder.