Nordkorea kan stå over for ny fødevarekrise

Børn er underernærede, rismarker tørrer ud, og Nordkoreas ressourcer er knappe, fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner efter et besøg i landet. Mission Øst sendte fødevarehjælp til 50.000 børn i 2012-2013 og står klar til at hjælpe igen.

90.000 børn i Nordkorea er akut underernærede. Og tallet vil vokse, hvis regnen udebliver i sommer. Rismarkerne er tørre, og bønderne graver dybt for at finde fugt. Vi vil måske igen se underernærede børn, der sidder på nøgne betongulve uden at kunne rejse sig…

Det siger Kim Hartzner, der netop er vendt hjem fra et besøg i Nordkorea, hvor næringsrig kost fra Mission Øst har gjort gavn for udsatte børnehjemsbørn. Han mødte glade og livlige børn i modsætning til et besøg i 2013:

- Efter tørken i 2012 var børnene så afkræftede, at de ikke kunne rejse sig op på grund af mangel på vitaminer, minealer og proteiner. Men nu legede og larmede de som andre børn, fortæller Kim Hartzner.

Mission Øst fløj dengang pulver med vitaminer, mineraler og proteiner ind fra Danmark og gav akut fødevarehjælp til i alt 50.000 børn.

Rismarker er udtørrede

Nu står landet måske over for en ny fødevarekrise. Overalt er rismarkerne tørre, rismarker, der som bekendt skal soppe i vand.

- Hvis der ikke kommer regn over sommeren, står vi over for en katastrofe, siger Kim Hartzner. - Bønderne tiggede os om hjælp til drivhuse, hvor plastdækning kan holde fugten inde og solen ude. Det er vigtigt, at afgrøder og grøntsager bliver beskyttet mod solen om sommeren, hvor temperaturen kan stige til 35 grader.

Mission Øst fortsætter indsatsen i landet og fokuserer på vandforsyning, bæredygtigt landbrug og katastrofeforebyggelse. Der er brug  for såsæd, gødning og plastic til at beskytte afgrøderne, hvilket kan sikre, at bønderne – og børnehjemmene – kan klare sig selv i fremtiden. Og myndighederne er meget samarbejdsvillige.

- Sammen med FN har vi stillet som betingelse, at vi kun uddeler, hvis vi må tjekke, at hjælpen kommer frem. Og de betingelser efterlever de, fortæller Kim Hartzner.

250 gram mad om dagen

Lige nu er 70 procent af befolkningen – 18 millioner mennesker - afhængige af det statslige fødevareprogram, vurderer FN i en ny rapport, der også fortæller, at fødevarerationerne sidste efterår var sat ned til 250 gram per person. Det er det laveste niveau siden fødevarekrisen i 2012.

- Der er mangel på strøm og brændstof, hvilket bl.a. skyldes den internationale blokade, fortæller Kim Hartzner efter besøget i landet.

Han forudser en fødevarekrise, hvis ikke regnen snart kommer:

- 70-80 procent af risene er der ikke vand til. Det er en katastrofe, for ris skal stå i vand. Vandkanaler og volde omkring markerne er til ingen nytte, fordi der ganske enkelt ikke er vand at fylde dem med.

Nordkorea har omkring 24 millioner indbyggere, som siden midten af 1990’erne har kæmpet med konsekvenserne af økonomisk deroute og hyppige naturkatastrofer. Dette har ført til udbredt hungersnød, som i midten af 1990’erne kostede op mod en million nordkoreanere livet.

Nyheder fra Nordkorea

Ingen tilgængelige nyheder.