En kamp mod sult og sygdom i verdens mest lukkede land

Nordkorea er kendt som verdens mest lukkede samfund, og befolkningen lider under handelsblokader, tørke og mangel på basale fornødenheder. Mission Øst har som den eneste danske organisation fået adgang til landet for at hjælpe den hårdt prøvede befolkning. Få et overblik over arbejdet her.

Livstruende sult slået tilbage

Mellem 25 og 50 gram ris. Det er, hvad der bliver af mad til børnene på de nordkoreanske børnehjem i de magre måneder før høsten i september. Den mangelfulde og ensidige kost skaber underernæring, der i sidste ende koster mange børn livet. Det vurderes, at 10.000 børn i Nordkorea dør af sult hvert år.

Siden 2011 har Mission Øst støttet børnehjem i Nordkorea med fødevarehjælp og legetøj til at stimulere børnenes motorik og fantasi, der er blevet sat tilbage på grund af underernæring.

Drivhuse og vandpumpe 

”Nu går vi et skridt videre og gør børnehjemmet selvforsynende,” fortæller Kim Hartzner. ”Vi installerer en vandpumpe ved en nærliggende brønd, så børnehjemmet får indlagt vand. Og vi sender materialer til at bygge enkle drivhuse, så børnehjemmet kan blive selvforsynende med soyabønner og grøntsager.”

Rent drikkevand efter oversvømmelse

I sommeren 2012 blev tusinder hjemløse, da Nordkorea ramtes af oversvømmelser som følge af kraftige regnfald og tyfoner. Mission Øst sørgede for at genopbygge huse til 511 familier. Det skete sammen med Tear Netherlands. Arbejdet fortsætter og der etableres vandsystemer i de nye bebyggelser.

Hygiejne og varieret kost i landdistrikterne

I Nordkoreas landdistrikter er fejlernæring og infektionssygdomme som diarré udbredte problemer. Alt landbrug foregår med håndkraft, og det kan kun brødføde befolkningen 10 måneder om året. Produktionen er hovedsagelig ris, og befolkningen mangler derfor vigtige vitaminer og mineraler.

Mission Øst har netop søsat et projekt blandt 3.000 mennesker for at forbedre ernæringen og hygiejnen. I landbrug, skoler og køkkenhaver vil Mission Øst sørge for en mere varieret produktion af afgrøder. Når Mission Østs landbrugseksperter har undersøgt mulighederne i området, bliver det besluttet, hvilke nye afgrøder, der skal dyrkes.

Simple ting til landbruget

“På grund af de internationale handelsblokader kan befolkningen ikke få fat på simple ting som såsæd og plastik-dækkener, som kan bruges til at holde på fugten og beskytte afgrøderne mod kraftig sol i tørkeperioder. Det vil vi derfor skaffe til dem,” fortæller Kim Hartzner.

For at komme sygdommene til livs vil Mission Øst etablere sanitære systemer og undervise i hygiejne.

 

Nyheder fra Nordkorea

Ingen tilgængelige nyheder.