En fremtid uden sult

Mission Øst har siden 2012 støttet tre hungersnødsramte børnehjem i Nordkorea med proteinpulver. Det har reddet mange af børnenes liv. Men nu er tiden kommet til at gøre børnehjemmene selvforsynende og dermed skabe en fremtid uden sult for de nordkoreanske børn.

Af Kim Hartzner, generalsekretær

Kører man rundt i Nordkorea, ser man, at alle hustage er dækket af grønne blade, der ligger spredt ud for at tørre i solen. Det er kinakål til kimchi – kogt krydret kål – og det udgør sammen med hvide ris den basale kost i landet. Kinakål er rig på vitaminer, og ris giver energi. Men efter et par uger på den diæt ville de fleste danskere nok stå af. Nordkoreas nationalret mangler nemlig noget af det allervigtigste, for at vi kan udvikle vores kroppe: Protein.

En håndfuld ris om dagen

I 2012 besøgte jeg tre børnehjem i Haeju i den sydlige Hwanghae-provins. Høsten det år var slået fejl, og maden blev rationeret kraftigt. Det gik værst ud over børnene: Dagsrationen for børnene var 50 gram ris om dagen. Det svarer til en håndfuld. Resultatet af denne kost var kun alt for tydelig blandt børnene på børnehjemmet: Deres arme og ben var tændstiktynde, ansigterne fulde af sår, og de sad apatiske på det kolde betongulv ude af stand til at tale eller lege. Flere af disse børn lever ikke i dag.

Runde kinder og ivrig leg

Mission Øst satte med det samme ind med proteinpulver til børnene, og de, der stadig kunne reddes, begyndte at vokse. Deres kinder fik deres fylde igen, og da jeg atter besøgte børnehjemmet i 2015, var det et helt andet syn, der sprang mig i møde: Børnene var nu glade og rundkindede, og de legede begejstret med det legetøj, vi også havde givet dem.

Drivhuse redder liv

Det lykkedes os at redde flere af børnenes liv med en akut indsats med proteinpulver. Men det er højst sandsynligt ikke den sidste fødevareknaphed, Nordkorea kommer til at opleve. Hvis vi skal sikre fremtiden for børnene, må vi derfor tænke mere langsigtet end akut fødevarehjælp. Mission Øst har derfor bygget et helt nyt drivhus ved et nybygget børnehjem for de mindste børn. På den måde sikrer vi, at børnehjemmets medarbejdere i fremtiden selv kan dyrke bl.a. proteinrige sojabønner. Så behøver børnene ikke længere at sulte.

Nyheder fra Nordkorea

Ingen tilgængelige nyheder.