Akut hjælp til nigerianske fordrevne i ekstrem nød
”Vi så en forarmet befolkning ramt af akut sult og dyb fattigdom.” ”Det er noget af det mest ekstreme, jeg har set.” Det fortæller generalsekretær og programchef efter nyligt besøg i det nordøstlige Nigeria. Mission Øst uddeler penge til basal overlevelse og underviser i god ernæring.
Tørke. Hede. Sult. Millioner af mennesker i det nordøstlige Nigeria lever under de værste forhold. Fire ud af ti lever under fattigdomsgrænsen. I 2022 vil 4,2 mio. mennesker mangle mad, vurderer FN. Folk søger sammen i beskyttelse mod terrororganisationen Boko Haram, der har drevet millioner på flugt fra plyndringer, kidnapninger og massedrab.
Fejlernærede børn
Mission Øst uddeler penge til basal overlevelse i byen Monguno. Her modtager 1.000 personer 107 kroner om måneden i seks måneder. Samtidig undervises 200 forsørgere i god ernæring. Efterhånden er det planen at hjælpe med at oprette køkkenhaver, opdrætte geder og starte små virksomheder, så familierne kan klare sig selv.
Men det er op ad bakke fortæller generalsekretær Betina Gollander-Jensen, der besøgte Monguno i juni sammen med programchef Maj Forum. Folk flygter stadig til byen, der på kort tid har fordoblet indbyggertallet til 300.000.
- Vi så en forarmet befolkning ramt af akut sult og dyb fattigdom. Det var tydeligt at se, at børnene var fejlernærede. Afrikanske børn har sort hår. Hvis det er brunt er det tegn på fejlernæring. Deres næser løb som tegn på infektion, fortæller Betina.
Maj tilføjer: - Det er ufattelig mange menneskeskæbner uden udsigter. De her mennesker befinder sig i en fuldstændig håbløs situation. Det er noget af det mest ekstreme, jeg har set.
Begge har ellers set lidt af hvert. Betina som udsendt af FN og Danida i både Syd- og Østafrika. Og Maj efter 12 år i Caritas, hvor hun tilså organisationens hjælpearbejde i Afrika.
Fastlåst i sult
Når befolkningen i Monguno ikke længere kan komme ud af byen for at dyrke marker, er de havnet i en håbløs situation, forklarer Maj: - Uden hjælp udefra vil de ikke have nogen mulighed for at forsørge sig selv og deres familier. - Det er mennesker, der har set familiemedlemmer blive voldtaget og dræbt. Mennesker, der nu er fanget og fastlåst i sult, hvis ikke de får hjælp udefra, supplerer Betina. Når de fordrevne ankommer til lejren, får de først tre måltider dagligt i fem dage.
Så overtager FN’s World Food Programme og giver dem fødevarer til to måneder. FN’s World Food Programme har været nødt til at reducere indholdet til 65 pct. for at få forsyningerne til at strække. Derefter uddeler Mission Øst kontanter til basal overlevelse over seks måneder i samarbejde med vores partnerorganisation ZOA. De seks måneder er oplagte til at forberede mere langsigtede løsninger.
Vigtigt at kroppen får vitaminer Mission Øst og ZOA underviser familierne i, hvordan de kan udnytte den mad, de har til rådighed.
- Vi prøver at give en forståelse af, at det er meget vigtigt, at kroppen får vitaminer. Særligt fokuserer vi på at undervise kvinderne i at amme deres børn, fortæller Betina. Det er i forbindelse med ernæringstræningen, at Mission Øst og ZOA viser folk, hvordan de kan oprette deres egne køkkenhaver.

- Her har vi brug for penge til indkøb af frø og redskaber. 107 kroner om måneden i seks måneder er jo ikke alverden, men pengene gør alligevel en væsentlig forskel. De kan overleve på det. Men skal de også have medicin, sæbe og hvad der ellers hører til en husholdning, skal de altså have en større og mere stabil indtægt, pointerer Maj.
Derfor opfordrer Mission Øst nu til at hjælpe så mange nødstedte som muligt: - De har brug for al den støtte, vi kan give. Det er vores medmennesker, vi hjælper. Vi hjælper en mor med at holde sit spædbarn i live, slutter hun.
Donér
Støt vores indsats i Nigeria
Når flygtninge ankommer til lejren i Monguno, får de madrationer i de første 5 dage. Herefter bliver de mest udsatte – de ældre og enker med børn – tilbudt:
- 107 kr. til en person i tilskud til mad, fornødenheder og hygiejne i en måned.
- 642 kr. til en familie i tilskud til basal overlevelse over 6 måneder.
- 126 kr. for en person til uddannelse i ernæring og sammensætning af madrationerne, så børn så vidt muligt undgår fejlernæring.
- 755 kr. pr. familie til frø og udstyr til etablering af køkkenhaver og produktion af vigtige næringsstoffer.