Efter jordskælvene i Nepal er de ældre og personer med handicap nogle af de mest udsatte. Man Kaji og Maili Maya er nogle af dem, Mission Øst hjælper med nødhjælp. Efter monsunen går genopbygningen i gang.Man Kaji stod oppe på bakken med sine tyre på græs, da jorden begyndte at ryste voldsomt. Bjergsiden begyndte at skride, og huse faldt sammen. Det første han tænkte på, var sin kone. Maili Maya havde de sidste ni år lidt af en psykisk sygdom, og han vidste, at hun befandt sig hjemme i huset længere nede ad bakken.
Huset en ruin
Man Kaji var tæt på at besvime af frygt, men formåede alligevel at løbe ned til huset, hvor han til sin store lettelse fandt Maili Maya i sikkerhed. Hun gemte sig i et hjørne af underetagen, der ikke var brast sammen. Det lykkedes ham at trække hende ud af huset, hvorefter de begge besigtigede ødelæggelserne. Over halvdelen af huset var styrtet sammen, og resten er nu en fuldstændig ubeboelig ruin.
Alene uden børn
I den lille landsby Piskar langt oppe i bjergene, hvor Man Kaji og Maili Maya bor, er over 90 procent af husene styrtet sammen. Naboer og slægtninge fandt alligevel overskud til at bygge et lille skur til ægteparret. Her er alle deres ting stuvet sammen på det stampede lergulv.
“Først hjalp militæret os med at bygge et telt, men der kom vand ind, når det regnede,” fortæller Man Kaji. “Dette skur  er bedre, men vi har brug for et ordentligt hus at bo i. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre,” siger Man Kaji fortvivlet. “Vi har ingen børn til at hjælpe os med at genopbygge huset.”
Hjælp på vej
Efter at have uddelt nødhjælp til otte landsbykommuner i Sindhupalchowk-distriktet, er Mission Øst gået i gang med genopbygningsfasen. Arbejdet sammen med partneren Medair kan dog først for alvor gå i gang, når monsunens regn og mudderskred ophører hen mod slutningen af august. Foreløbig uddeles der værktøj til at rive de huse ned, der er i fare for at styrte sammen, og samle murbrokkerne sammen. Der sættes også toiletter op, uddeles hygiejneudstyr og gives træning i hygiejnepraksis, så situationen ikke forværres af diarré-sygdomme.
Sådan sørger Mission Øst og Medair for de mest sårbare
Mission Øst og Medair går systematisk til værks og sørger for, at også de mest sårbare grupper får den nødhjælp, de har brug for. Det gælder bl.a. de ældre, de kasteløse (dalitterne) og personer med handicap.
Gravide kvinder, ældre og personer med handicap bliver opstillet i særlige rækker under uddelingerne, for at alle har lige adgang til nødhjælpen.
Særlig information gennem plakater og hjemmebesøg sikrer, at alle får den nødvendige information.
De lokale frivillige, der deltager i uddelingerne, bliver orienteret om at tiltale modtagerne af nødhjælpen respektfuldt uanset kaste, køn og etnicitet.
Medlemmerne i nødhjælpsarbejdets lokale styregrupper består af både mænd og kvinder fra alle grupper af samfundet, bl.a. dalitter og personer med handicap.