Sammen yder vi optimal nødhjælp

Når katastrofen rammer, samarbejder Mission Øst med andre pålidelige hjælpeorganisationer for at sikre den bedst mulige indsats. Organisationen MAF’s helikoptere bragte bl.a. Mission Østs nødhjælp ud til utilgængelige bjerglandsbyer efter jordskælvene i Nepal.

Når Mission Øst rykker ud med nødhjælp til katastrofeområder, sikrer et netværk af pålidelige og erfarne samarbejdspartnere, at hjælpen når helt frem til dem, der har allermest brug for den. Senest i Nepal, som blev ramt af to voldsomme jordskælv den 25. april og 12. maj 2015.

Med over 8.000 døde, 14.000 sårede og 300.000 hjemløse var jordskælvene i 2015 de værste, det lille fattige land har oplevet i 80 år. Men et tæt samarbejde mellem Mission Øst og organisationerne MAF (Mission Aviation Fellowship) og Medair sikrede, at ofrene hurtigt fik det nødvendige udstyr til at bygge midlertidigt husly og holde smitsomme sygdomme fra døren med.

Op i bjergene ved jordskælvenes epicentre

Mission Øst fløj med MAF’s helikoptertjeneste til landsbyer i de mest fjerntliggende og svært tilgængelige bjerge i Sindhupalchowk-distriktet nordøst for Nepals hovedstad Kathmandu. Sindhupalchowk-distriktet ligger tæt på jordskælvenes epicentre, og landsbyerne her blev derfor særligt hårdt ramt. Over 90 procent af husene blev totalt ødelagt, og i nogle byer var alle huse jævnet med jorden.

Sætter pris på samarbejde

Mission Øst var hurtigt på pletten med vanddunke, hygiejneartikler og lettere sanitetsudstyr takket være MAF’s helikoptertjeneste. Presenninger og andre tunge materialer til husly og hygiejne kom derefter frem med lastbil.

”Vi sætter stor pris på det samarbejde, der er mellem vore organisationer,” siger MAF Danmarks formand Arne Puggaard.

Flyvninger forudsætning for nødhjælp

”Det er nærliggende at kalde MAF og Mission Øst for komplimentære organisationer, som på hver deres måde udfører et enestående arbejde for at afhjælpe nød og yde livreddende støtte og hjælp. MAF er med sin flytjeneste med til at skabe forudsætningerne for, at andre NGO’er som Mission Øst kan yde en optimal indsats,” siger Arne Puggaard.

Under jordskælvene arbejdede Mission Øst også tæt sammen med organisationen Medair. Hvor Mission Østs medarbejdere trak på deres indgående viden om de lokale forhold, kunne Medair bidrage med organisationens store erfaring med logistik og uddeling af nødhjælp, når det skal gå stærkt. 

Høj kvalitet i nødhjælpen

Mission Østs samarbejde med Medair sker gennem det internationale netværk Integral Alliance, der består af 23 nødhjælpsorganisationer fra 13 lande, som tilsammen arbejder i 85 lande med over 200 lokale partnere.

”Sammen kan vi reagere på flere katastrofer og nå flere mennesker med nødhjælp, end vi kunne hver for sig. Og fordi vi alle sammen har tilsluttet os et fælles værdisæt og en fælles aktionsplan, sikres optimal koordinering og høj kvalitet i nødhjælpen,” fastslår Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst.

Samarbejde opmuntrer lokalbefolkningen

Mission Østs samarbejde med MAF var netop nødvendigt for at komme hurtigt ud med nødhjælp til svært tilgængelige bjergegne: “Vejene til de jordskælvsramte landsbyer var særdeles vanskeligt tilgængelige. Derfor var det en gave fra himlen, at vi kunne benytte MAF’s flytjeneste til at flyve ud og danne os et overblik over behovene og til løbende at holde øje med, at vores nødhjælp nåede helt ud til de ramte landsbyer,” konkluderer Kim Hartzner.

Og den fælles indsats får ros af de nepalesiske myndigheder:

”Det er meget opmuntrende for vores folk at opleve mennesker fra hele verden stå sammen med dem i arbejdet,” siger Sher Bahadur Tamang, som repræsenterer Sindhupalchowk-distriktet i det nepalesiske parlament.

Donér