To år efter to voldsomme jordskælv i det bjergrige Nepal fortsætter Mission Øst med at sikre ren vandforsyning til en befolkning, der har fået deres huse totalt ødelagt.Fredag er det to år siden, Nepal blev ramt af det andet af to jordskælv, som det fattige land ikke havde set magen til i 80 år. De to jordskælv – den 25. april og 12. maj 2015 – dræbte ikke færre end 8.790, sårede 22.300  og ødelagde over 500.000 huse, så 2,8 millioner mennesker blev hjemløse.
Alle huse kollapsede
Da hjem og skoler kollapsede, blev vandtilførsel og sanitetsforhold totalt ødelagt. I flere landsbyer brasede 90 procent af husene sammen, og i nogle var ikke en eneste bygning ladt tilbage.
Mission Østs kontor i hovedstaden Kathmandu skaffede hurtigt nødhjælp til de hårdest ramte landsbyer i Sindhupalchowk-distriktet tæt ved jordskælvenes epicentre. Og i dag fortsætter den danske hjælpeorganisation ufortrødent med at genetablere vandsystemer og latriner.
Vand og sanitet forhindrer sygdomme
– Lige nu hjælper vi over 900 familier med at genetablere sikre tilgængelige toiletter. Dette er vigtigt for både at forhindre sygdomsudbrud og bidrage til samfundets sundhed, fortæller John Allen fra Nepal.
John Allen er Mission Østs ekspert i vand, sanitet og hygiejne.
– Vi har repareret og genoprettet vand-systemerne, så familierne igen har adgang til rent drikkevand. Ellers var de prisgivet vand fra floder, der er forurenet af jordskred efter jordskælvene, uddyber han.
Genoprettelse af sikker vandforsyning og ordentlige toiletforhold er absolut nødvendigt for at forebygge smitte og spredning af sygdomme.
Deler viden om jordskælvssikre huse
– Vi viser også tusindvis af mennesker, hvordan de skal genopbygge deres huse, så de både er sikre og tilpas ”elastiske” til at klare jordskælv, tilføjer John Allen.
Når vand og sanitet er i orden vil lokalbefolkningen være mere modstandsdygtige over for jordskælv i fremtiden.
Derudover underviser Mission Øst lokalbefolkningen i at vedligeholde toiletfaciliteter og vandforsyning, samt at opbevare mad og drikkevand hygiejnisk. Alle i landsbyen involveres, og børnene lærer om katastrofeforebyggelse i skolen. Landsbykomitéer fører tilsyn med aktiviteterne og støttes i samarbejder med myndigheder og ngo’er til fælles bedste.
– Alt dette hjælper de hårdt ramte familier med at klare sig i fremtiden, fortæller John Allen.