I Nepals bjerge er der hårdt brug for dygtige og veluddannede medarbejdere, men de er ikke lette at skaffe. Derfor har Mission Øst taget kreative kurser til hjælp med at løfte medarbejdernes kompetencer.Når 30-årige Tek Bahadur Shahi skulle ud og samle informationer om landsbyboere med handicap, udfyldte han selv svarene. Tek, der er ansat hos en af Mission Østs samarbejdspartnere, kunne simpelthen ikke forestille sig, at man kunne spørge en person med handicap om noget endsige få hende til at udfylde et spørgeskema.
I Nepals bjerge opfattes mennesker med handicap oftest som værdiløse, fordi de ikke kan tage del i det hårde slid i markerne eller med indsamling af dyrefoder. Heldigvis er Tek blevet klogere.
 
Sidste efterår deltog han nemlig i nogle kurser med Mission Østs konsulent Vera Van Eek, og det gav ham en helt ny forståelse af, hvad det vil sige at have et handicap. ”Kurserne for lokale medarbejdere består blandt andet af spil og lege, for på den måde forstår deltagerne bedre pointen. De husker også bedre det, de har lært. Det er langt bedre end lange og kedelige forelæsninger,” siger Vera Van Eek, der er ekspert i handicapproblematikker. Kurserne handlede blandt andet om at lære lokale medarbejdere at tage mennesker med handicap med ind i de aktiviteter, som skal hjælpe de fattigste til et bedre liv. ”Fremover vil jeg spørge folk selv og lytte til deres svar. Jeg vil også motivere de lokale til at huske at få mennesker med handicap med i landsbyens fælles aktiviteter,” siger Tek.
 Se flere billeder af Mission Østs arbejde med mennesker med handikap.

Slikspillet
En af de øvelser, som Tek og de andre deltagere synes bedst om, hedder ’slikspillet.’ Her skal deltagerne forsøge at få fat i mest muligt slik, som er blevet lagt imellem dem. De største og stærkeste får typisk mest, og pointen er, at sådan er det også ude i den virkelige verden. Her er det typisk de lidt bedre stillede mænd, der får mest, mens en person med handicap kommer sidst. Efterfølgende diskuterer deltagerne, hvordan ressourcer i en landsby kan fordeles mere ligeligt, og slikket deles mellem alle deltagerne.

Større overbevisning
Efter at Tek selv har været på kursus, er han nu i gang med at undervise lokale skovbrugergrupper i, hvordan de skal sørge for at inddrage mennesker med handicap i deres arbejde med at indsamle og forarbejde urter fra skoven. “Når man selv ved mere, kan man fortælle med større overbevisning, og så tror folk mere på det, man siger,” afslutter han.
 Læs om Ramjita,14-årig multihandicappet pige fra Nepal