Af Svend Løbner 19. jan 2021 |

Mobile skoler uddanner børn med handicap

Et team af specialuddannede lærere finder frem til børn med handicap i afsidesliggende landsbyer i Himalayabjergene og lærer dem at læse og skrive og kende deres rettigheder.

Når børnene ikke kan komme til skolen, må skolen komme til børnene.

Efter den devise har Mission Østs samarbejdspartner i Nepal i 2020 givet skoleundervisning til 228 børn med handicap i det afsidesliggende Humla-distrikt op ad Himalayas bjergskråninger.

Og arbejdet fortsætter.

Det sker ved at specialuddannede lærere rejser ud i landsbyerne, banker på dørene i de små hjem og finder frem til børn med handicap, der ikke kan komme i skole, fordi de enten ikke kan se eller gå ret langt. Ofte ligger skolen langt væk fra bopælen, og børnene må gå ad smalle bjergstier for at komme derhen.

Børnene undervises først og fremmest i at læse og skrive. Det giver dem nemlig adgang til mere viden. Samtidig undervises forældrene i at tackle deres børns handicap, og lokale skolelærere får værktøjer til at inkludere de børn med handicap, som formår at komme hen til skolen.

En af dem er pigen Laxmi, der har nedsat syn og var fastlåst i huslige pligter, indtil den mobile skole kom til hendes landsby. Her blev hun introduceret til skolefag og kom senere til HEAD’s blindeskole, hvor hun lærer braille og at skrive på computer.

Befolkningen ved ikke hvad de har ret og adgang til

Mission Øst har støttet de mobile skoler gennem flere år, og de seneste to år har den danske hjælpeorganisation støttet et projekt, der skal bevidstgøre børnene og deres familier om muligheder, de rent faktisk har i det nepalesiske samfund.

- Befolkningen er ofte slet ikke bevidste om rettigheder og samfundsydelser, fortæller Mission Østs landechef i Nepal Ujjwal Amatya og uddyber:

- For at modtage hjælp fra det offentlige skal personer med handicap have et handicapkort. Men det er de ikke opmærksomme på, og derfor har de ikke anskaffet sig sådan et kort. Og børn med handicap beholder de blot inde i husene.

Men sagen er, at de skal henvende sig til de rette myndigheder, møde op på det pågældende kontor og bestille et handicapkort.

Familier for hjælp til at anskaffe handicapkort

Mission Østs samarbejdspartner Himalayan Education And Development (HEAD) går grundigt til værks for at hjælpe de udsatte familier, fortæller Ujjwal Amatya.

- Først undersøger de hvor mange personer med handicap, der er i et givent område, og derefter samler de familierne til oplysningsmøder og hjælper dem derefter med anskaffe de nødvendige handicapkort på kommunen.