Brand i Nepal
Af Ulla Saunte 2. okt 2020 |

Landsby i flammer

Madlavning indendørs i små letantændelige mudder- og træhuse er en brandfarlig affære i Nepals fattige bjergdistrikter. Det fik beboerne i landsbyen Rodikot for nylig at føle. Mission Øst hjælper brandofrene med udstyr. 

Når lokummet brænder, er man ikke så heldigt stillet som beboer i Rodikot, en af de mest afsidesliggende landsbyer i Nepals i forvejen svært-tilgængelige Humla-provins. 

Desværre brændte lokummerne i Rodikot en aften i september: et af landsbyens huse brød i brand, mens en kvinde lavede mad. Inden længe spredtes ilden med vinden til de øvrige af landsbyens let-antændelige mudder- og træhuse og har efterladt 67 landsbybeboere uden mad, tøj og hjem, herunder 18 af de mest sårbare som småbørn, ældre og personer med handicap.

Ofrene for branden bor lige nu i improviserede telte eller hos familiemedlemmer, som i forvejen har for lidt plads og er hårdt økonomisk presset.   

Sådan hjælper vi brandofrene

I Mission Øst har vi derfor været hurtigt ude med hjælp til brandofrene og deres familier. Grundet omfanget af de materielle skader har vores lokale partnere leveret køkkenredskaber, værktøj, tøj, senge, teltduge, spande og sæbe, mens andre har leveret mad. Alt udstyret er købt lokalt for at støtte den lokale økonomi.

Børn der er blevet hjemløse efter ildebrand i Nepal

Børn, der er blevet hjemløse efter ildebranden i deres landsby, Rodikot i Humla-distriktet, en af Nepals fjernestliggende og mest utilgængelige egne. Her er der ingen hjælp at hente, når der opstår ildebrand. Branden, der har efterladt 67 landsbybeboere uden mad, tøj og hjem, opstod, da en kvinde lavede mad indendørs. Vinden spredte ilden til landsbyens øvrige huse.

Desværre sker det alt for hyppigt

Desværre er den triste hændelse et alt for hyppigt fænomen i Nepal: madlavning indendørs i brandfarlige omgivelser er en risikabel affære og resulterer ofte i ildebrand. I de afsidesliggende bjergdistrikter har man ikke adgang til brandslukningsudstyr, og det tager timevis for redningsmandskab at nå frem til fods. 

Mission Øst har flere projekter i Humla-distriktet, som du kan læse mere om her.

Donér