Jordskælvsramte nepalesere behøver hjælp til genopbygning

Davawannurpa Sherpa mistede hele sin opsparing, da hans hus styrtede sammen under jordskælvet i Nepal.

En ting er katastrofehjælp nu og her. En helt anden ting er at hjælpe folk på fode og tilbage til så normalt et liv som muligt efter katastrofen.

To store jordskælv har bombet den nepalesiske befolkning tilbage til en yderst sårbar situation, der kalder på intensiv udviklingshjælp mange år frem. Mission Øst er i Nepal og har arbejdet med netop katastrofehjælp og -forebyggelse siden 2009.

Alt er ødelagt

”Hvad skal jeg gøre! Alt er jo ødelagt!” siger en grædefærdig mand ved sit kollapsede hus, som han har brugt flere år på at spare op til.

Som migrantarbejder i nabolandet Indien har Davawannurpa Sherpa arbejdet hårdt for at tjene, hvad der svarer til 30.000 kroner at bygge hus for. Imens har han måttet undvære sin kone og sin lille baby.

Nu er hans hus kollapset. Hele hans opsparing er væk. Tilbage står den A-formede tagkonstruktion, som 15 mænd fra nabolaget hjalp ham med at løfte væk, så han  kunne grave sig frem til familiens ejendele mellem murbrokkerne.

Reparation af vandrør og latriner

Mission Østs nødhjælpsteam mødte Davawannurpa Sherpa langt inde i Sindhupalchowk-distriktet nordøst for Nepals hovedstad Katmandu. I området Fulpingkatti var de fleste huse styrtet sammen og ingen huse var længere egnet til beboelse.

Da katastrofechef Peter Drummond Smith spurgte til befolkningens situation, stod det hurtigt klart, at der først og fremmest er behov for husly og skolegang til børnene. Også reparation af ødelagte latriner og vandrør står højt på ønskelisten.

Mission Øst uddeler presenninger og reb, så befolkningen kan lave midlertidigt husly og dermed beskytte sig mod monsunregnen, som begynder snart. Der uddeles også vanddunke og vandrensningsmiddel, så befolkningen har rent vand at drikke. 

Donér