Mission East Nepal
Af Karen Sophie Krag 19. sep 2023 |

Opsamling af regnvand er en livline for sårbare familier

Vandmangel truede 28-årige Ishas landbrug i det nordvestlige Nepal. Men med en Mission Øst støttet regnvandstank dyrker Isha nu et varieret udvalg af frugt og grønt, som sikrer Isha en stabil indkomst og nærende kost.

28-årige Isha bor sammen med sin mand og tre børn i en fjerntliggende landsby op ad himalayabjergene i Karnali-provinsen. Ishas familie er, som størstedelen af befolkningen i Karnali, afhængige af
landbrug. Isha stod over for udfordringen med at sikre tilstrækkelig vand til familiens afgrøder:

- Vores marker ligger i højlandet, hvor der hverken er kilder eller floder tæt på. Derfor er det svært at finde vand i tørre perioder, og det går ud over vores høst, fortæller Isha.

I Karnali er der floder og mange små vandløb, men den frugtbare jord ligger i den højere del af provinsen uden vandkilder i nærheden. Bønderne er derfor afhængige af regnvand.

Her kommer Mission Østs regnvandssystemer ind i billedet. For med den rette mængde vand vil den frugtbare jord være velegnet til grøntsager som kartoffel, kål og tomat og frugter som banan, æble og appelsin.

Kunstvanding af afgrøder
Heldigvis fik Isha støtte til en regnvandstank på 4.500 liter sidste år. Det var Mission Østs lokale partnerorganisation, KIRDARC, der hjalp med materialer og faglært arbejdskraft.

Siden da er det lykkedes Isha at bruge det opsamlede regnvand til at overrisle familiens marker. 

- Jeg ”høster” regnen og opbevarer det i vandtanken til senere brug. Før dyrkede jeg hvede, men i dag kan jeg dyrke frugt og grøntsager, der er mere værd, som for eksempel tomat, der koster 100 rupees (5 kr. red.) per kilo, fortæller Isha.

Isha sælger det overskydende frugt og grønt, hvilket sikrer familien en mere stabil indkomst. Og så får Ishas familie en mere næringsrig og varieret kost. Mission Øst har sammen vores partnerorganisation, KIRDARC, støttet 14 husstande i Karnali med regnvandssystemer.

Derudover har vi støttet 150 husstande med etablering af vandsprinklere, 50 husstande med drypvandssystemer og 50 husstande med spildevandshåndtering. 

Modstandsdygtig landbrugsgruppe
Isha er også medlem af en Mission Øst støttet kvindegruppe, hvor hun sammen med 24 andre kvinder har modtaget undervisning i bæredygtige landbrugsmetoder og ny teknologi til opbevaring af afgrøder. Kvinderne dyrker nu klimaresistente afgrøder og anvender organiske pesticider.

Ishas nye viden kombineret med adgang til vand har givet hende en højere fortjeneste på salg af frugt og grønt:

- Før kunne jeg dyrke traditionelle afgrøder som hvede og hirse svarende til 3.000 Rupees (155 kr. red.) per sæson, men nu kan jeg tjene op til 15.000 Rupees (774 kr. red.) per sæson på forskellige grøntsager og frugt, fortæller Isha stolt.

Kvindegruppen fungerer også som en spare-lånegruppe, hvor medlemmerne i fællesskab sparer penge op og låner penge ud til hinanden. Hver måned betaler Isha et opsparingsbeløb på 100 nepalesiske Rupees (5 kr. red.) til gruppen.

- Det giver mig nye muligheder. Nu kan jeg søge om at tage et lån til at udvide mit landbrug eller opstarte husdyravl, slutter Isha.