Pabitra og hendes mand. Med kurserne fra Mission Øst kan de give deres børn mere og sundere mad. Foto: Nirmal Bista, HEAD Nepal
Af Nirmal Bista, HEAD Nepal & Line Højland, Communications Officer 4. dec 2018 |

Grøntsager gør børn sunde og raske

Pabitras datter fik ikke nok mad som spæd, og hun har udviklet et handicap. Men i Mission Østs gruppe for kvinder i Nepal er Pabitra nu ved at lære, hvordan hun kan give sine børn en sund og nærende kost.

Pabitra kommer fra en ekstremt fattig dalit-familie i det vestlige Nepals barske bjergegne. Hun blev gift allerede som 15-årig og bor i dag med sin mand og tre børn i landsbyen Thehe. Familien lever af den mad, de kan dyrke på deres egen lille jordlod. 

Ét af børnene er meget lille af sin alder og lider af et mentalt handicap. Pabitra mener selv, at datterens handicap skyldes, at hun ikke fik tilstrækkelig næring som spæd. Da datteren var helt lille, var Pabitra nemlig tvunget til at tage væk for at arbejde, så hun kunne betale af på et lån i familiens hus. Mens hun var væk, fik datteren ikke tilstrækkelig næring og pleje.

Er blevet bedre til at dyrke jorden

Derfor er Pabitra meget glad for, at hun har fået mulighed for at deltage i Mission Østs kvindegruppe. Her lærer hun blandt andet om børns ernæring og om, hvordan hun bedst muligt kan dyrke sin jordlod, så hendes familie kan få glæde af sunde og vitaminrige afgrøder. 

Pabitra har også deltaget i et seks dages kursus, hvor hun har fået undervisning i at dyrke sin jordlod og at dyrke afgrøder i drivhus. På kurset har hun lært, hvilke grøntsager, der passer til Himalaya-bjergenes barske klima, og hvilke grøntsager, der er mest næring i. Senere i projektforløbet vil Pabitra modtage mere træning i landbrug og ernæring.

Vil sælge afgrøder på markedet

Efter at have deltaget i kurset er Pabitra begyndt at dyrke grøntsager i et drivhus med særlig fokus på de ekstra næringsrige grønne grøntsager. Hun er nu opmærksom på at servere grøntsager ved de fleste måltider. Med Mission Østs støtte kommer Pabitra desuden til at modtage unge valnødde- og æbletræer, som hun vil bruge til at udbygge sit lille landbrug. De overskydende afgrøder planlægger hun dernæst at sælge på de lokale markeder, så hun kan tjene penge og dermed forbedre familiens liv og fremtidsmuligheder. ”Det her er blot begyndelsen, og jeg tror, at der er et stort potentiale for at forbedre landbruget her i Thehe,” fortæller hun. 
 

Pabitras datter er lille af vækst og har et mentalt handicap, sandsynligvis fordi hun ikke fik næring nok som lille. Foto: Nirmal Bista, HEAD Nepal