Fattige fra Dalit-kasten lider efter jordskælvet

15-årige Sapna mistede fire familiemedlemmer i jordskælvet og familiens hus blev fuldstændig ødelagt. Familien bor nu i et telt i landsbyens skolegård uden nogen form for indtægt.

I Sindhupalchowk-distriktet, hvor Mission Øst uddeler presenninger og hygiejnekit, har op mod 90 procent af befolkningen mistet deres huse, der enten er styrtet fuldstændig sammen eller er så ødelagt, at de ikke er sikre at bo i.

Én af de familier, der har mistet deres hjem, er en familie af Dalit-kasten, som Mission Øst mødte under én af nødhjælpsuddelingerne. Dalitterne er blandt de mest fattige og marginaliserede mennesker i Nepal, og efter jordskælvet er deres situation endnu mere udsat end før.

Kunne ikke redde børnene

Sapna er 15 år gammel, og da jordskælvet fandt sted, var hun i sit hjem i underetagen i familiens to-etagers hus, hvor hun slappede af sammen med andre medlemmer af familien. ”To af mine kusiner og to af mine fætre var på den øverste etage, da jorden begyndte at ryste.” Det var to piger på ni og 13 år og to drenge på seks og 13. ”Selv om vi prøvede, kunne vi ikke redde dem,” fortæller moderen til de to drenge. Huset brast sammen så hurtigt, at kun dem i den nederste etage kunne nå at løbe ud.

Da Mission Øst mødte familien, levede de i et lille telt i skolegården. Men der var ikke plads til alle familiemedlemmerne i teltet, så nogle af familiens medlemmer måtte også overnatte udenfor. ”Vi har ikke kunnet få hverken madrasser, tæpper eller tøj ud fra murbrokkerne,” fortalte et af familiens medlemmer. De var sultne og de frøs. Ligesom de fleste andre fra Dalit-kasten ejer familien ikke noget jord, og de har derfor ikke hverken ris eller korn på lager, som flere familier i Sinduhpalchowk har.

Mistede deres levebrød

Familiens hovedindtægt bestod før jordskælvet i at sy tøj til andre i landsbyen. Med deres to symaskiner tjente de til at brødføde den 20 personer store familie. ”Vores symaskiner er væk. De er i stykker og begravet under murbrokkerne. Vi prøvede at grave dem fri, men kunne ikke. Nu har vi hverken penge eller mad,” sagde ét af familiens medlemmer. ”Men det vi har mest brug for, er beskyttelse mod kulde og regn. Vi har brug for presenninger og telte, så vi har et sted at sove. Og vi har brug for mad.”

Sapna tilføjer: ”Jeg er så ked af, at jeg ikke kan fortsætte med at gå i skole. Jeg mistede alle mine bøger og skolematerialer i jordskælvet.”

Familien har modtaget presenninger, reb, vanddunke, sæbe og vandrensningsmiddel fra Mission Øst, så de har husly og rent vand, mens de genopbygger deres hus. 

Donér