Af Svend Løbner 30. mar 2021 |

Fattig enke vil gøre alt for sine børn

Enken Moti Pura Rokaya får hjælp fra Mission Øst i Nepal til at øge familiens indtægt. Børnenes lærere forberedes på at tage imod dem i skolen efter corona.

Moti Pura Rokayas mand døde for et år siden, og hun er derfor ene om at forsørge sine børn og sende dem i skole – når de kan komme i skole.

For børnene kommer slet ikke i skole lige nu. På grund af coronapandemien har skolen været lukket et år. Og børnene har med tiden totalt mistet lysten til at lære noget.

Den lille familie bor i landsbyen Dhaulagoha i landkommunen Palata i Nepals bjerge. Området er et af Nepals fattigste og fjerneste områder. Halvdelen af indbyggerne lever under fattigdomsgrænsen.

Tiggeri og lån fra naboer

Motis største bekymring er, hvordan hun kan forsørge ine tre små børn. Køkkenhavens afgrøder rækker kun til en måned; resten af tiden prøver hun at klare sig ved tiggeri og lån fra naboer.

”Jeg kan ikke en gang sørge for mine børns mest basale behov,” sukker hun. ”Det er ikke lykkedes at skaffe hverken tøj eller mad nok til mig selv og børnene. Mit højeste ønske er at kunne møde børnenes behov for mad og uddannelse og gøre dem glade.”

Bæredygtig hjælp

Motis situation ser helt umulig ud. For skal børnene genoptage skolegangen, skal hun skaffe skoleuniform, pæne sko, skolematerialer og skoletaske til dem alle sammen. Det har hun slet ikke råd til.

Det er her Mission Øst kommer ind i billedet. Familier som Motis får hjælp til at øge deres indtægt, så de får mad på bordet. De får undervisning i økonomistyring og iværksætteri, opsparing og virksomhedsledelse, samt jordbrugsteknikker og planlægning.

De lokale sundhedsklinikker får også et løft, så børnene kan få sundhedstjek. Samtidig får lærere og ledere på 10 skoler i Palata kommune vejledning i at optimere undervisning til alle de børn, som har været fraværende på grund af corona.

FAKTA:

• Halvdelen af Nepals familier har kun mad nok til halvdelen af året. 32% lider under ekstrem fødevaremangel, de fleste af dem i Karnali-provinsen.

• Projektområdet Palata er et af de mindst udviklede landkommuner i Karanali-provinsens Kalikot-distrikt. Knap 49% af befolkningen kan læse. For kvinder er tallet nede på 37%.

• 35% af befolkningen lider under diskrimination på grund af kaste, børnearbejde, partnervold og overdrevet arbejdsbyrde på kvinder og unge piger.