Et år efter: Jordskælvsofre i Nepal har stadig brug for hjælp

Den 25. april er det et år siden, at et voldsomt jordskælv ramte Nepal, jævnede huse med jorden og dræbte og sårede tusinder af mennesker. Mission Øst var hurtigt på pletten med nødhjælp til de hårdest ramte landsbyer, og hjælpen fortsætter.

Med over 8.790 døde, 22.300 sårede, over 500.000 ødelagte huse og 2,8 millioner hjemløse var jordskælvene i Nepal den 25. april og 12. maj 2015 de værste, det lille fattige land har oplevet i 80 år.

Da hjem og skoler kollapsede, blev vandtilførsel og sanitetsforhold totalt ødelagt. I de fleste landsbyer brasede 90 procent af husene sammen, og i nogle var ikke en eneste bygning ladt tilbage.

Mission Østs kontor i hovedstaden Kathmandu skaffede hurtigt nødhjælp til de hårdest ramte landsbyer i Sindhupalchowk-distriktet tæt ved jordskælvenes epicentre. Siden har 8.480 husstande fået hjælp fra Mission Øst og hjælpeorganisationens lokale og internationale samarbejdspartnere.

Landsbychef siger tak til Mission Øst

Medarbejderne modtog for nylig anerkendelse fra de lokale nepalesiske myndigheder:

- Midt i de massive og uhåndterlige jordskælv var Mission Øst den eneste organisation, der reagerede på katastrofen så hurtigt. Efter kun tre dage skaffede de os husly og husholdningsudstyr, fortalte chefen for Bhotechaur landsbydistrikt, Radhakrishna Gelal, da han for nylig overrakte et takkebrev til Mission Østs specialist i vand og sanitet, John Allen. Gelal tilføjede:

- Mission Østs medarbejdere har arbejdet hårdt for at skaffe os midlertidigt husly, adgang til rent drikkevand, sanitet og hygiejne, alt sammen helt grundlæggende behov for at overleve. Vi takker Mission Øst fra det inderste af vore hjerter!

Vand, latriner og hjælpemidler

Ud over materialer til husly og hygiejne har Mission Øst genopbygget 23 vandsystemer og overdraget dem til lokalsamfundene.

Der er oprettet latriner i 48 midlertidige læringscentre, sundhedsklinikker og kommunekontorer. Og familier er blevet forsynet med materialer til 3.653 midlertidige toiletter og 4.132 håndvaske.

Og fordi Mission Øst rækker ud til de mest udsatte, har personer med handicap modtaget hjælpemidler i form af kørestole, krykker, blindestokke og badestole.  

Hjælpen fortsætter trods udfordringer

Mission Østs dedikerede medarbejdere er stadig på pletten og hjælper den nepalesiske befolkning til en tålelig tilværelse. På trods af udfordringer med at skaffe brændstof – og risiko for efterskælv – arbejdes der ufortrødent på at genoprette vand- og sanitet for yderligere 9.500 familier i distrikterne Sindhupalchowk, Okhaldunga og Ramechhap.

Og det er der brug for. Ifølge distriktsmyndighederne er 262.773 personer fortsat påvirket af, at 691 vandsystemer blev helt eller delvis ødelagt under jordskælvene.  

Mission Øst støtter desuden lokalbefolkningen i at genoprette agerbrug og husdyrhold, som ligeledes blev ødelagt under jordskælvene. De bliver samtidig undervist i katastrofeforebyggelse, så de kan afbøde konsekvenserne af eventuelle katastrofer i fremtiden.

Donér