En fælles indsats for nepalesere ramt af oversvømmelser

Når katastrofen rammer, arbejder Mission Øst ofte sammen med lokale organisationer om at uddele nødhjælp, da de kender lokalsamfundet og de relevante myndigheder. Efter sensommerens oversvømmelser i det sydlige Asien lykkedes det ved en fælles indsats at hjælpe over 5.000 mennesker.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder, oktober 2017

60 -årige Dhanapati Yadav og hans familie var nogle af de mange nepalesere, der mistede deres hjem på grund af de voldsomme oversvømmelser, der ramte store dele af Asien sidst i august. Huset blev fuldstændig ødelagt af de kraftige regnmængder, og familien måtte flytte deres køer ud under åben himmel, så de selv kunne tage bolig i kostalden.

Her var de udsat for både slangebid og myggestik, som i værste fald kan føre smitsomme sygdomme med sig. Også al familiens køkkengrej blev ødelagt i oversvømmelsen, og for at kunne lave mad måtte de derfor låne poter og pander af deres naboer. Men takket være nødhjælpen fra Mission Øst og den nepalesiske organisation NNDSWO kan familien nu klare sig på længere sigt:

”Vi er så glade for at have fået presenninger, køkkengrej og hygiejneudstyr,” siger Dhanapati Yadav og tilføjer: ”Vi vil udvide vores midlertidige bolig med presenningen og måtten, og myggenettet vil beskytte os mod myggestik.” Han er også glad for, at familien nu kan levere det lånte køkkenudstyr tilbage til naboen.

Kan overdække sit køkken

81-årige Dukhai Khatwey har også fået glæde af nødhjælpen. Den ældre mand bor sammen med sin hustru i en lille stråhytte, hvor de akkurat kan klare sig for den støtte, de får fra staten, efter at deres fire døtre er blevet gift og flyttet hjemmefra. For at få del i nødhjælpen fra Mission Øst tilbagelagde Dukhai Khatwey en time til fods fra sin landsby til det sted, hvor uddelingen fandt sted, og det var turen værd. 

”Jeg vil med hjælp fra mine naboer bruge presenningen til at dække mit køkken. Sæberne og køkkengrejet, som jeg fik, har også stor værdi for mig,” siger han.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalitter ofte ladt i stikken

Nepal National Dalit Social Welfare Organization (NNDSWO) arbejder for bedre rettigheder for dalitterne, der lever som udstødte i Nepals og Indiens kastesystemer. Men når katastrofen rammer, sæter de også ind med nødhjælp til dem, der har behov for det, uanset hvilken gruppe, de tilhører. Her er deres fokus på dalitter og andre sårbare grupper en stor styrke, da det ofte er dem, der bliver ladt i stikken under katastrofer. Mission Øst har samarbejdet med NNDSWO ad flere omgange, bl.a. under de voldsomme jordskælv i 2015.

Da oversvømmelser i sensommeren ramte Nepal, gik de to organisationer igen sammen om at hjælpe. NNDSWO sørgede for at rekruttere frivillige til at uddele hjælpen, mens Mission Øst samlede penge ind fra sine danske støtter samt bidrog med midler fra det danske Udenrigsministerium. Sammen har de to organisationer nu uddelt bl.a. presenninger, køkkengrej og vandrensningsmiddel til over 1.000 familier – svarende til 5.000 mennesker.

Donér