Dreng reddet fra oversvømmelse i Nepal

14-årige Nabin fra Nepal var lige ved at drukne i en oversvømmelse, hvor han og hans familie mistede alt. Nu får de hjælp af Mission Øst, indtil de kan genopbygge deres hus.  

Af Susanne Madsen, november 2017 

Hvem skulle tro, at en lille å kunne forvandles til en rasende, destruktiv vandmasse på få minutter? Det kom helt bag på befolkningen i den lille landsby Tiruhat i det sydøstlige Nepal, da en voldsom oversvømmelse kom buldrende gennem området den 25. august.

14-årige Nabin legede sammen med sine venner 500 meter fra den lille å, da vandet kom styrtende ind over byen. Nabin og hans venner løb hjem til deres familier, men drengen nåede aldrig så langt. Inden for en halv time var vandet steget så meget, at han havde svært ved at bevæge sig gennem de tunge vandmasser.

Flået med strømmen

Nabin kan ikke svømme, og situationen så håbløs ud. Men pludselig fik han øje på en okse, og det lykkedes ham at gribe fat om dyrets hale.

Men oksen havde også svært ved at bunde, og sammen blev de derfor flået 500 meter med strømmen. Nabin fik øje på nogle bambustræer og slap oksen for at hive sig op i træerne. Det lykkedes!

Men hans familie kunne ikke få øje på ham. De troede, at han var druknet. Andre fra landsbyen havde set Nabin flyde hjælpeløst med den voldsomme strøm.  

Efter tre timer begyndte vandet at aftage. Nabins storebror opdagede Nabin i træet og hentede ham ned. Nabin havde fået et chok og spiste ikke i tre dage.

Drak muddervand i tre dage

Nabin og hans familie mistede alt i oversvømmelsen. Deres hus og alle deres ejendele var forsvundet, og deres rismark var tildækket af sand fra oversvømmelsen. Deres landsby var jævnet med jorden, og deres område, som før havde været frugtbart og næringsrigt, var på én gang forvandlet til ørken.

Nabin og hans familie søgte ly på en høj i nærheden af junglen, mens de ventede på, at vandet ville aftage. De havde hverken vand eller mad, men var nødt til at drikke forurenet muddervand i tre dage. Den fjerde dag kom en helikopter fra de lokale myndigheder med tørkost og vandrensningstabletter. Men skaden var allerede sket. Nabin og hans familie og de fleste fra landsbyen, som havde haft kontakt med vandet, blev syge med udslæt, feber og diarré.

Landsby skyllet væk

Der skulle gå over en uge, før Nabin og de andre landsbyboere kunne vende tilbage til Tiruhat. De så nu, at størstedelen af byen var skyllet væk af oversvømmelserne. Huse af bambus, grene og græs er  nemme ofre for vandmasserne.  

Landsbyen oprettede midlertidig beboelse på den anden side af floden, mens indbyggerne forsøgte at reparere og genopbygge nogle af de ødelagte huse. De delte madrasser og køkkenredskaber med hinanden, indtil Mission Øst ankom for at hjælpe. Mission Øst uddelte køkkengrej, madrasser og tagplader. Materialerne har betydet, at Nabins familie kunne bygge midlertidig læ og få et sted at bo, hvor de også kan lave mad, så de ikke sulter.

Et sted at høre hjemme

Nabin forsøger at glemme den uhyggelige oplevelse, hvor han næsten druknede, og han har genoptaget sit normale liv igen. Dog er han lidt bekymret for det udslæt, som efter tre måneder stadig ikke er gået væk. Han glæder sig til den dag, hvor hans familie kan bygge noget mere permanent. Men lige nu er det en lettelse at have et sted, man kan kalde sit hjem, og at kunne lave mad uden at skulle låne andres køkkenredskaber.

43.000 nepalesiske familier mistede hus og hjem, da voldsom monsunregn skabte oversvømmelser i Sydøstasien den 25. august 2017. Mission Øst og den nepalesiske samarbejdspartner NNDSWO reagerede hurtigt på krisen og uddelte nødhjælp til 5.000 personer.

Susanne Madsen fra Mission Østs hovedkontor rejser i øjeblikket rundt i Nepal for at besøge vores projekter i landet.

Donér