Et ”klimaintelligent” landbrugsprojekt har skabt optimisme i en landsby i det vestlige Nepal.  Soldrevne vandpumper gør de lokale bønder i stand til vande og dyrke deres marker. I december modtog Mission Østs lokale samarbejdspartner en pris for projektet.Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder
For blot et par år siden lå markerne på bjergskrænterne ved landsbyen Chhepi øde og golde hen. Nu leverer de både byg, tomater, agurker, løg, græskar og vandmeloner til de lokale bønder. Efter årtiers ufrivillig pause på grund af tørke og manglende muligheder for kunstvanding får landsbyens 170 husstande igen udbytte af deres jord.
Det skyldes projektet ”Klimaintelligent landbrug i Himalaya”, som Mission Øst har udført i samarbejde med sin lokale partner ANSAB, der fremmer bæredygtigt landbrug i det sydlige Asien. I december 2016 modtog ANSAB prisen “Adaptation at Scale Protsahan award” (Protsahan-prisen for tilpasning i stor skala) for projektet.
Prisen er finansieret af den britiske regerings Department for International Development (DFID) og gives til initiativer inden for lokalsamfundsdreven klimatilpasning, som har potentialet til at vokse og dermed berøre flere mennesker og større områder af Nepal. ANSAB’s programdirektør Puspa L. Ghimire modtog på vegne af organisationen prisen samt et kontant beløb på 10.000 britiske pund fra Nepals befolknings- og miljøminister Jay Dev Joshi. Prisen er en anerkendelse af det arbejde, ANSAB gør for at skabe bæredygtig klimatilpasning i Nepals fattige bjergegne.
Lang vej til benzin
I projektet har man med lokalbefolkningen som arbejdskraft installeret vandpumper drevet af solenergi, og de flytter vand fra Karnali-floden op til bjergskrænterne ved Chhepi. De er både praktiske og miljømæssigt bæredygtige.
”Benzindrevne pumper er uhensigtsmæssige i fjernt beliggende landsbyer som Chhepi, hvor de lokale er nødt til at vandre i dagevis for at nå frem til en benzintank. Og de fattige bønder har heller ikke råd til at købe benzin til vandingsformål. For at sikre en mere bæredygtig tilgang støttede vi installationen af vandpumper, der drives ved hjælp af solenergi,” fortæller Ram Shankar Dwibedi fra ANSAB.
Som en del af projektet har de lokale bønder også fået oplæring i bedre udnyttelse af jorden. Kunstvandingen og den øgede viden om landbrug har ført til en markant forbedring af livskvaliteten i landsbyen. Før i tiden fik beboerne intet ud af deres marker, fordi det næsten ikke regnede, og de ikke havde adgang til kunstvanding. Mange af dem var nødt til at flytte ind til større byer eller ligefrem rejse til Indien for at tjene til livets ophold, og det var ikke alle, der havde råd til at sende deres børn i skole.
Salg på lokalt marked
Kun et halvt år efter installationen af vandpumperne begyndte landbrugsjorden i Chhepi at give udbytte. Ifølge en af de lokale bønder, Dharma Lal Pandey, sikrer ”afgrøderne og grøntsagerne os et overskud, så vi kan sælge dem på det lokale marked. Vandingssystemet har bragt håb og glæde til min familie.”
I det “klimaintelligente” projekt har projekt-teamet desuden hjulpet bønderne med at planlægge deres arbejde på længere sigt og med at oprette en fond, så de har ressourcer til at vedligeholde og reparere vandpumperne og solpanelerne. Rådgivningen skal sikre, at projektet i Chhepi forbliver bæredygtigt i lang tid fremover.