Nepal Mission Øst nej til børneægteskab

Ungegruppe hjalp Binsa ud af børneægteskab

I den fjerntliggende landsby Unapani i Nepal, bor 15-årige Binsa med sine forældre og tre ældre søskende. Familien driver et landbrug, men høsten rækker kun til 7 måneder. For at lette familiens byrde begynder Binsas forældre at presse hende til at gifte sig med en 15-årig dreng, der bor i den samme landsby. Binsa er fortvivlet, men hun er ikke klar over, at der er tale om et fundamentalt brud på hendes rettigheder.

Retten til at sige nej

Børneægteskaber frarøver piger deres skolegang og muligheden for at bryde ud af fattigdom. Det vil en ungegruppe fra landsbyen Unapani sætte en stopper for igennem et Mission Øst støttet projekt.

Binsa bliver inviteret med i ungegruppen og deltager i undervisning, hvor hun sammen med andre piger lærer om konsekvenserne af børneægteskab, der udelukker piger fra uddannelse og ofte fører til tidlig graviditet, som den unge pigekrop slet ikke er klar til. Hun lærer også at forstå børns rettigheder og lovgivningen på området. Binsas lærer og veninder fra projektgruppen arbejder ihærdigt på at overbevise forældrene om at lade Binsa fortsætte i skole og finde arbejde efterfølgende i stedet for at gifte hende bort. Det var især svært at overbevise faren, men det lykkedes til sidst at få ham til at indse, at Binsa havde ret til at sige nej til ægteskab.

Nepal Mission Øst uddannelse

Retten til at udtrykke mening

”Jeg er taknemmelig overfor ungegruppen og Mission Øst. Jeg kunne have taget en forkert beslutning, men blev igennem ungegruppen opmærksom på, at børneægteskab kan ødelægge min sundhed og uddannelse. Min fremtid. Derfor besluttede jeg, at fortælle min familie, at jeg ikke ville giftes,” siger Binsa selvsikkert.

I dag bruger Binsa sine erfaringer i projektgruppen til at støtte andre unge piger i sit lokalområde og vise dem vejen ud af børneægteskab. Når projektgruppen opdager, at et børneægteskab skal finde sted, handler de med det samme. De kontakter forældrene og hjælper dem med at finde alternative løsninger ved blandt andet at advokere for at lade pigerne blive i skolen og finde arbejde efterfølgende.

Sådan styrker vi flere unge pigers rettigheder

Siden 2019 har Mission Øst arbejdet i Nepal for at oplyse børn, forældre, lærere og lokale ledere om de negative konsekvenser ved at blive gift som barn. Tiltag som oplysningskampagner og -aktiviteter finder sted på skoler og i lokalsamfundet i sammenspil med lokale myndigheder og ledere. Det har givet flere unge piger mod til at vælge uddannelse til og børneægteskab fra. I Nepal er børneægteskab ulovligt. Desværre betyder et forbud alene ikke at børneægteskaber hører op i praksis. Årsager findes i langvarige kulturtraditioner og normer, hvor forældrene ikke altid er bevidste om konsekvenserne eller tør modstå det sociale pres. Strukturelle problemer med fattigdom og ulighed presser også familier som Binsas til at træffe desperate valg. Takket være jeres støtte til Mission Øst kan unge piger som Binsa få en uddannelse.

BØRNEÆGTESKABER I NEPAL

• Hver tredje kvinde i Nepal blev gift som barn

• Covid-19 pandemien har ført til en stigning i børneægteskaber

• Piger fra fattige familier er i større risiko for at blive gift som børn

 

Kilde: UNICEF 2021

Hjælp piger i Nepal med at få en uddannelse

100
dkk

Donér

Nyheder fra Nepal

Ingen tilgængelige nyheder.