Af Svend Løbner 19. jan 2021 |

Akut brug for Coronaoplysning i Nepal

Mission Øst støtter radioudsendelser om Coronaforebyggelse til 25.000 mennesker i fjerntliggende landsbyer i Himalayabjergene.

- I Nepal har vi kaos. Der ingen testning, ingen værnemidler, ingen behandling. Alle opholder sig ude på gaden og lever som normalt. Når man kigger ud, er det som om der ikke er nogen COVID-19-pandemi. Kun meget få går med masker, ingen holder afstand, alt er frit. Der er akut brug for Coronaoplysning i Nepal!

Det fortæller Ujjwall Amatya, der er Mission Østs landechef i Nepal i en Skypeforbindelse fra Kathmandu.

Når ud til 25.000 personer

Mission Øst fortsætter ufortrødent uddeling af oplysningsmaterialer, hygiejneartikler og værnemidler, men det er op ad bakke i mere end én forstand.

Hvordan fastholde befolkningen i at holde afstand, vaske hænder og gå med maske, når premierministeren har udskrevet valg og folk går ud og demonstrerer på gaderne? Og hvordan nå op i de afsidesliggende bjerge og advare befolkningen i de afsidesliggende landsbyer op ad Himalayas bjergskråninger?

Her tager Mission Østs samarbejdspartner Himalayan Education And Development (HEAD) utraditionelle metoder I brug. Gennem to lokale radiostationer i Humla-distriktet sender de to ugentlige programmer med Coronaoplysning. Dermed når de ud til 25.000 personer, som det eller er meget svært at komme ud til.

Stor uvidenhed om Corona

Oplysningen er livsnødvendig:

- Folk ved ikke hvordan de beskytter sig og heller ikke hvordan de kan blive behandlet for COVID-19. Mange lytter til programmerne og ringer ind for at få flere informationer, for de ved ikke ret meget om symptomerne og sygdommens indvirkning på kroppen, fortæller Ujjwal Amatya.

Hvad stiller folk op for at beskytte sig, når nu alle er ude og ikke viser hensyn?

- Det er netop udfordringen! Og derfor er der brug for mere oplysning end nogensinde før. Og derfor intensiverer vi indsatsen, så folk lærer at holde afstand, vaske hænder og bruge mundbind. Og vi siger: Hvis du er syg med forkølelse eller influenza skal du i behandling på klinik eller hospital. Det er meget vigtigt lige nu! Det skal indprentes, så det bliver en helt naturlig adfærd.

Katastrofen lurer

Ujjwal Amatya fortsætter indtrængende:

- Lige nu opfører befolkningen sig som om alt er normalt. Vi ved ikke, hvor meget Coronavirus har spredt sig, for folk bliver ikke testet, men det bliver en stor katastrofe, hvis vi ikke lærer at passe på. Med den rette viden, kan hver enkelt familie tage vare på sig selv.

Foruden radiooplysning har HEAD i 2020 udstyret 5.500 familier og 25 sundhedsklinikker i Humla-distriktet med hygiejneudstyr og værnemidler.