Af Svend Løbner 3. maj 2021 |

Mission Øst styrker den pressede lokalbefolkning i Myanmar

Et landbrugsprojekt har lært hr. Sauma at dyrke varieret, så hans børn kan spise frugt og grønt året rundt. I dag er han med til at lede landsbyens landbrugsprojekter og udvider selv sit landbrug med avl af høns, grise og fisk.   

Myanmar er i dyb krise. Militærdiktaturet har slået hårdt ned på enhver modstand, siden de 1. februar overtog magten og afsatte den demokratisk valgte regering.

Mission Øst styrker den rystede befolkning, der nu må leve under de nye forhold og klare sig efter bedste beskub.

Skolegang og bæredygtigt landbrug

I fjerne bjergegne sørger Mission Østs samarbejdspartnere for at give børnene skolegang og lære deres forældre at dyrke bæredygtigt.

En af forældrene er hr. Sauma, der er far til otte børn og en af lederne i et bæredygtigt landbrugsprogram i landsbyen Lainlenpi, der ligger i Maraland, som er en del af Chin-staten.

Svært at skaffe mad nok

Saumas egne forældre døde da han kun var 15 år gammel, hvorefter han selv var nødt til at give sig i kast med landbruget efter den traditionelle metode: Svedjebrug. Her fælder man skov og brænder al bevoksning for at gøre klar til at dyrke i helt frisk jord. Det er hårdt arbejde, og det har Sauma knoklet med i 45 år.

”Det var virkelig svært at skaffe mad nok til min familie,” fortæller han. ”Vi spiste mest ris og fik kun grøntsager i regntiden. Og fordi vi hvert år skulle rydde nye marker, måtte jeg bære høsten 5-6 kilometer hjem.”

Kan nu spise grøntsager året rundt

Men gennem Mission Østs landbrugsprojekt har han nu lært at dyrke varieret og planlægge såningen, så han kan bruge samme mark år efter år.

”Nu kan min familie spise grøntsager hele året rundt;” fortæller Sauma, der også har plantet frugttræer og sælger afgrøder på det lokale marked.

Børnene nyder at hjælpe til

Og i stedet for at føle sig magtesløs over den usikre politiske situation i landet, sprudler idéerne frem.

”Jeg er begyndt at opdrætte kyllinger på min gård, hvor jeg også holder svin og har lavet et dambrug med fisk!”

Det er som om hele familien har fået ny energi. Alle mine børn nyder at hjælpe til på gården, fortæller hr. Sauma.

Baggrund:

Mission Øst har siden 2013 arbejdet i Myanmar gennem to lokale partnerorganisationer: Mara Evangelical Church og Health and Hope Myanmar. Indsatsen målrettet mindretallet i Maraland, som er en del af Chin-staten i den nordvestlige del af landet. Her har omkring 80 pct. af befolkningen svært ved at brødføde sig selv.

Se, hvordan du kan støtte Marafolket i Myanmar her.