Lille pige gik to dage til fods gennem bjergene

Mary Nusos ønske om at studere var så højt, at hun som otte-årig begav sig ud på en to-dages vandring for at nå frem til COME-skolen. Nu er hun et af Mara-folkets håb for fremtiden.

Hente vand, samle brænde, gøre rent, lave mad. Hverdagen for en lille pige i Chin State i Burma består af hårdt arbejde og for lidt mad til at blive mæt af. Mary Nuso, den yngste af otte søskende, var ingen undtagelse. Lige indtil hun besluttede sig for at ændre sit liv.

Gik i to dage

“Mary Nuso ville virkelig gerne studere på COME-skolen, men hendes forældre sagde nej, fordi de gerne ville beholde hendes arbejdskraft i hjemmet. Uden at hun havde fået lov af sine forældre, gik hun selv den lange vej til skolen. Det tog hende to dage. Hun nåede frem til mit hus og fortalte, at hun gerne ville gå på skolen,” fortæller Mai Ki, der er projektleder for SDD og kvinden bag COME-skolen.

Kamp gør indtryk

Skolens bestyrelse valgte at efterkomme den lille piges ønske, og i dag er den nu 17-årige Mary Nuso – med forældrenes samtykke – blevet sendt til Indien for at studere. Drømmen er at blive præst ligesom Mai Ki og gøre en forskel for lokalsamfundet i Chin State.

Mai Ki fortæller:

“Jeg spurgte  Mary Nuso: ‘Kan du ikke se, hvor meget jeg kæmper i mit arbejde?’ og hun svarede: ‘Jo mere du kæmper, jo større indtryk gør det!’”

Forbilleder vigtigt

Mai Ki håber, at Mary Nuso kan blive et forbillede for næste generation af elever på COME-skolen. For i den fattige Chin State er der mangel på piger, der tager en uddannelse. “Vi lever i et patriarkalsk samfund, der også er meget fattigt. Forældre foretrækker altid at sende drenge i skole frem for piger,” fortæller Mai Ki.

Ved at tilbyde børn – drenge såvel som piger – en gratis uddannelse, bl.a. med støtte fra Mission Øst, har COME-skolen mulighed for at forbedre vilkårene for Mara-folket ved at uddanne fremtidens læger, ingeniører, skolelærere og politikere.