Efter akut nødhjælp til de cyklonramte Vanuatu-øer bliver befolkningens marker nu tilsået med hurtigvoksende afgrøder for at forhindre en sultkatastrofe.Mission Øst er kendt for hurtig akuthjælp og bæredygtig udviklingshjælp. Efter at cyklonen Pam raserede Vanuatu-øerne i Stillehavet forrige lørdag, er der brug for begge dele. Derfor afløses akut fødevarehjælp nu af genopdyrkning af befolkningens marker. Ellers står de sårbare stillehavsøer foran endnu en katastrofe.
– Med de voldsomme ødelæggelser er der i bedste fald kun mad nok til to uger. Det vigtigste nu er at tilså jorden, så vi kan høste hurtigst muligt. Vi arbejder derfor på at genopdyrke befolkningens marker, fortæller Andrew Finlay fra Mission Østs samarbejdspartner TEAR Fund i New Zealand.
Sæden skal i jorden nu
Lige nu uddeles såsæd til befolkningen på øen Tanna, som blev særlig ramt af cyklonen. Det drejer sig bl.a. om hurtigvoksende afgrøder som jordnødder og maniok.
– Det er vigtigt, at sæden kommer i jorden i løbet af de næste par uger, inden tørtiden sætter ind, fortæller Andrew Finlay, der er ansvarlig for organisationens hjælpearbejde på Vanuatu.
Hjælpen kommer i alt 3.800 bønder til gode. Og der er brug for hjælpen:
– Vi har mistet hele vores hus – det hele er væk. Vi har også mistet alle afgrøder. Jeg føler mig trist ved at vende tilbage til Tanna-øen uden noget som helst, fortæller Mela Tom, der er enlig mor til tre børn og indlagt på hospitalet i hovedstaden Port Vila med en flænge i hovedet efter en ulykke i forbindelse med cyklonen.
– Vi har mistet vores hus og alle vore ejendele. Jeg har kun det tøj, jeg har på lige nu, fortæller hendes medpatient Meriam Joe på 17 år.
Sikker opbevaring af fødevarer
Befolkningen undervises også i opbevaring af fødevarer. May Isaiah uddanner kvinder i katastrofeforebyggelse, fødevaresikkerhed og husholdning. Hun arbejder for TEAR Funds lokale samarbejdspartner og leder 5 kvindegrupper med 25 kvinder i hver gruppe.
– Da vi hørte, at cyklonen var på vej, opmuntrede jeg kvinderne til at opbevare deres fødevarer, så de ikke gik til. Efter cyklonen besøgte jeg alle kvindegrupperne og bad dem bringe bananer og kassava, for at jeg kunne lære dem at lave bananchips og kassavamel, fortæller hun.
Der uddeles også værktøj og redskaber til kaffedyrkning, der er hovedindtægten for øens befolkning.