Revisionsselskabet Deloitte opfordrer Mission Øst til at skifte regnskabspraksis, så administrationsomkostninger bogføres samme år som hjælpearbejdet udføres.
Hvordan bogfører man en offentlig bevilling over tre år? Skal den registreres på én gang eller fordeles på alle tre år sammen med omkostningerne. Og hvornår bogføres den lille procentdel, der er afsat til administration?
Det er blot et af de mange dilemmaer Mission Østs regnskabsfolk står over for, når de skal bogføre de heldigvis mange støttekroner fra både offentlige og private donorer. Nu har revisionsselskabet Deloitte afklaret begreberne i en uvildig undersøgelse og opfordrer Mission Øst til at skifte regnskabspraksis. Administrationsgebyret skal hæves i det år, hvor hjælpearbejdet udføres, ikke regnes med i det år, hvor den flerårige bevilling bliver udbetalt.
Det tager Mission Østs bestyrelsesformand Torben Andersen til efterretning:
– Jeg kan med sikkerhed sige, at Mission Øst senest med 2021-regnskabet har skiftet regnskabsprincip. Da vores støtter og donorer har været ualmindeligt generøse i 2020, er det dog mit håb, at vi allerede for 2020-regnskabet kan skifte regnskabsprincip, siger han.
Den ændrede regnskabspraksis efterlader Mission Øst med lavere egenkapital, men:
– Jeg forventer, at vi kan reetablere egenkapitalen på over 2 millioner i 2021, siger bestyrelsesformanden.
Mission Østs nye generalsekretær Betina Gollander-Jensen er også fortrøstningsfuld:
– Den uvildige rapport giver os anledning til at kigge vores organisation efter i sømmene og se, hvor vi kan spare på udgifterne hjemme på kontoret og effektivisere indsatsen over for de hundredtusinder af nødlidende mennesker, vi hjælper i ni lande mod øst.
Dette er en nødvendig øvelse for alle organisationer, tilføjer hun.
– Rapporten fra Deloitte giver os blot anledning til at gøre noget ved sagen nu. Mit mål er, at Mission Øst skal vokse videre fra en familiestartup til en stor professionel organisation, der yder stabil, langsigtet og bæredygtig udviklingshjælp til mennesker i nogle af verdens mest afsidesliggende afkroge.
Mission Øst har tilsluttet sig en række internationale standarder for kvalitet og ansvarlighed, og er som en af få danske organisationer certificeret af Core Humanitarian Standard (CHS). CHS-certificeringen gives kun til organisationer, som udfører hjælpearbejde af allerhøjeste standard.
Den uvildige undersøgelse fra Deloitte vil blive fremlagt sammen med årsregnskabet for 2020 på Mission Østs årsmøde i maj.