Fem år efter Verdensmålene blev vedtaget, gør politikere og humanitære organisationer som Mission Øst status.

FN’s 17 Verdensmål er igennem de seneste to-tre år slået igennem som en fælles udviklingspolitisk referenceramme såvel på den internationale scene som i Danmark.

Diverse ministre ses hyppigt med det lille farvestrålende stribede verdensmålshjul på kjolen eller jakken og stadigt flere skoler sætter Verdensmålene på skoleskemaet. Ja, nogle danske unge har sågar en tatovering af deres ”yndlings-verdensmål”.

Verdensmålene er i det hele taget en global agenda, der får stadigt mere bred appel på tværs af aldersgrupper og brancher og af mange opfattes som en garant for mere målrettet, koordineret og forpligtende handling på de områder, der har betydning for både menneskehedens og planetens fremtid.

Den 25. september var det Verdensmålenes femårs fødselsdag. Det gav verden over politikere og humanitære aktører anledning til at gøre status, ikke mindst også os selv i Mission Øst:

Hvor langt er vi nået? Hvor langt er der igen? Er der behov for at sadle om for at komme hurtigere i mål? Gør vi nok? Kan vi gøre det bedre? Hvad er udfordringerne og mulighederne de næste 10 år inden fristen udløber i 2030?

Verdensmålene forpligter og motiverer os

I Mission Øst brugte vi samtidig anledningen til at præcisere og konkretisere over for vores støtter og partnere, hvordan og i hvilket omfang vores eget arbejde flugter med verdensmålene og til at offentliggøre resultaterne fra det seneste år – verdensmål for verdensmål, land for land.

Det har vi gjort for at vise, at vi systematisk forpligter os selv på verdensmålsdagsordenen. Det gjorde vi faktisk allerede i årtier inden Verdensmålene så dagens lys. Netop derfor ligger det os på sinde at understrege, at Verdensmålene for os ikke bare er ny ”pæn indpakning” og kulørte klistermærker, der skal tjene som løftestang for diverse markedsføringstiltag.

For os sætter Verdensmålene en standard, i forhold til hvilken, vi måler kvaliteten og relevansen af vores arbejde, og som motiverer både bestyrelse, medarbejdere og partnere til at evaluere vores indsatser løbende. Fordi vi alle brænder for én ting: At nå i mål sammen med resten af verden i 2030.

Verdensmålene tilskynder os til at gøre tingene bedre og hurtigere og til at vurdere vores arbejde med kritiske øjne. Nogle gange arbejder vi bedre under pres og nogle gange hjælper det, at der er en tidsfrist, der ikke står til at ændre. Kulminationen på disse formidlingsbestræbelser er oprettelsen af en hjemmeside, hvor alle kan følge med i, hvordan vores arbejde bidrager til indfrielsen af Verdensmålene land for land, projekt for projekt, verdensmål for verdensmål.

Læs mere her.