Læs hele interviewet med Jesper Theilgaard

Jesper Theilgaard er ikke vejrgud, men noget nær en vejrguru. De fleste kender ham fra tv-skærmen, hvor han i årevis har forudsagt det, vi alle taler om: den danske vejr.

Jesper Theilgaard er mere end jovial vejrvært. Han har også sat sig så meget ind i jordens klima, at han kan tilføje klimaekspert til sit cv. 

Og det er i den anledning, at vi har sat ham stævne på Café Jorden Rundt i Charlottenlund for at få det hele på det rene: Hvad betyder klimakrisen i de lande, hvor Mission Øst arbejder? 

Livsnerven smelter bort 

”Steder, hvor man er afhængige af vand, som i Himalaya-området, hvor smeltevandet fra bjergene faktisk er livsnerven, er det vigtigt, at gletsjerne stadig er intakte,” forklarer han. ”Vi har for eksempel også problemet i Bolivia, hvor den store Chacaltaya-gletsjer er væk. Den gav jo vand til store byer ved foden af bjerget. Det vand har man så ikke mere. Så må man lave vandopsamlinger og finde på noget andet. Den naturlige vandtilførsel er væk. Hvad gør man så? Det må man have en plan for. For på et eller andet tidspunkt er der nogle gletsjere, der forsvinder, og så skal vandet hentes et andet sted fra.” 

”Det gør ikke som det plejer!”

I Nepal, hvor Mission Øst arbejder, har man oplevet klimaforandringerne med store oversvømmelser. Om det forklarer Jesper Theilgaard: 

”Sydøstasien er generelt meget afhængig af Monsunen. Monsunen har altid været et stabilt vejrsystem – tørt om vinteren og regnfuldt om sommeren. Det er det, befolkningen har indrettet deres samfund efter. Det har vi dybest set også gjort herhjemme med årstiderne. De er bare ikke så stabile som monsunregnen i Sydøstasien. Men når man har en gammel kultur, som er bygget op om nogle standardiserede vejrmønstre, så har man også noget knowhow, erfaring og viden om, hvordan man dyrker landet med det klima og vejrsystem. Når det så bryder op og bliver ustabilt, så kan jeg godt forstå, at befolkningerne slår ud med armene og siger: ’Det gør ikke, som det plejer!’”

”Det er en udfordring i Sydøstasien: Monsunen er blevet ustabil. Den bryder op i nogle centre, hvor der falder meget regn, og så er der nogle steder, hvor det ikke regner. Den ustabilitet kan vi ikke ændre på kort sigt. Derfor er vi nødt til at tilpasse os.” 

Ansvar for at hjælpe  

Det er mere end 40 års arbejde som meteorolog, der har gjort Jesper Theilgaard opmærksom på, at der er sket ændringer i vejret og klimaet. 

”Samtidig kan jeg også se, at det for vores efterkommere er af stor betydning, at vi får løst klimakrisen. Så hvis jeg kan medvirke til at åbne folks øjne på en eller anden måde, så gør jeg selvfølgelig det. Det er en pligt, synes jeg. Det er lidt ligesom at være whistleblower. Jeg er whistleblower for verdens klima.” 

Om de mennesker, der forveksler de naturlige klimaforandringer med de menneskeskabte, er Jesper Theilgaard klar i mælet: 

”Det er noget forfærdeligt vrøvl. For det første ved vi udmærket godt, hvad der er hvad. Der er mange myter, som går i flæng. Men man kan ikke komme uden om, at det, der sker nu, er en kunstig forøgelse af CO2 i atmosfæren. Det er drivhuseffekten, der styrer det her. Og vi kan tydeligt se, at der er mennesker, der rammes af tørke og oversvømmelser på grund af klimaforandringerne. Dem har vi ansvar for at hjælpe. Vores humanisme forhindrer, at vi bare lader stå til.”   

 

Læs hele interviewet med Jesper Theilgaard