Der er hårdt brug for ngo’er som Mission Øst i en fremtid med klimaændringer og overbefolkning, siger tidligere udenrigsminister Per Stig Møller.Af Svend Løbner, journalist
”Mission Øst har en bred agenda, for det er både akut nødhjælp og langsigtet opbygning, som for eksempel vejarbejde i Afghanistan. I har en bredde i virkefeltet, så I både kan nå hurtigt ud, men også gøre en meget langvarig og langsigtet indsats. Det er meget specielt for så ung en organisation.”
Ordene kommer fra Per Stig Møller, der var Danmarks udenrigsminister fra 2001 til 2010, og i den forbindelse fik et godt kendskab til Mission Østs hjælpearbejde.
Klar til at rykke ud og bygge op
“Det er betydningsfuldt at have hjælpeorganisationer som Mission Øst, der både kan være i et land i fredelige tider, hvor der stille og roligt skal bygges op, og i katastrofetider, hvor man hurtigt kan gå ind med nødhjælp. Det kan være ved naturkatastrofer, men også ved krigskatastrofer, som når I for eksempel går ind og hjælper i Mosul. Eller i Afghanistan, hvor der stadig er stor uro, men hvor I er med til at sørge for, at der er fremgang for landet.”
Per Stig Møller mener, at det er klogt af Mission Øst at satse på både nødhjælp og udvikling: “Man skal gøre begge dele. For man skal jo være klar til at rykke ud, når der virkelig er nød. Men man skal også ned i det træk, som betyder, at man efter krisen, efter sammenbruddet, kan bygge op. Så vi ikke står i en ny slem situation senere. Da er jeres indsats i Afghanistan en succes,” siger den tidligere udenrigsminister.
Hold øje med de skrøbelige lande
Men det er ikke kun i krigsramte lande, at Mission Øst arbejder, har Per Stig Møller noteret sig:
“Jeg har bemærket mig, at I også er ude i områder, som jeg selv som udenrigsminister lagde vægt på, at vi åbner øjnene for. Det var min vurdering, at disse lande kommer til at spille en stadig større rolle, enten som urofelter eller som mulige samarbejdspartnere. Her tænker jeg for eksempel på jeres indsats i Armenien og Tadsjikistan. Normalt går disse lande ikke ind på nethinden, vel? Der er heller ikke borgerkrig dér,” siger han.
Men han påpeger, at der hurtigt kan ske noget i et land som Tadsjikistan, og i Armenien vil det stå alvorligt til, hvis det får store tilbageskridt. “Så det er vigtigt også at være i områder, som verden ikke er opmærksom på.”
Ngo’er har vilje og råstyrke
Da Per Stig Møller var udenrigsminister, satte han pris på samarbejdet med ngo’er som Mission Øst, fortæller han: “De er spændende at arbejde med, for de er meget dedikerede mennesker; de brænder virkelig for noget. Og det er jo klart, at de var utilfredse med os, fordi de ønsker, at vi skulle give noget mere og noget hurtigere. De er jo både lobbyister for sig selv og for mennesker ude i verden. Men det, jeg respekterer og kan lide ved dem, er deres engagement. De er villige til at arbejde ude, hvor det er svært.”
“Jeg har jo også som udenrigsminister været ude og har set mange af de steder. Det kan være hamrende ubehageligt. Men da er det jo vigtigt, at der er nogen, der har fysik, styrke, vilje og lyst til det, og det kendetegner ngo’erne. Ellers kunne de jo have fundet på noget andet at lave, noget stille og roligt i Danmark, hvor de kunne komme hjem til aftensmaden. Men her arbejder ngo’er som Mission Øst helt ude i felten.
Det 21. århundrede kan blive ubehageligt
Den forhenværende udenrigsminister konkluderer:
“Vi må indstille os på, at vi i de næste 25 år vil få nye former for problemer. I øjeblikket er det krigsproblemer eller efterkrigsproblemer. Men de næste problemer bliver meget mere langvarige, for det er befolkningsproblemer og klimaproblemer. Vi kan lige så godt indstille os på, at vi får nogle meget vanskelige år. Det 21. århundrede bliver et meget uforudsigeligt og kan blive et meget ubehageligt århundrede.”
Og derfor vil der være brug for et tæt samarbejde mellem myndigheder og ngo’er som Mission Øst, slutter Per Stig Møller:
“Det er der i høj grad brug for. For regeringen går jo ikke selv rundt og laver hjælpearbejdet, og vi kan jo heller ikke ansætte så mange offentlige funktionærer til at rejse ud og gøre det. Derfor vil det være nødvendigt med et tæt og pålideligt samarbejde mellem Udenrigsministeriet og ngo’erne,” slutter den tidligere udenrigsminister.
Per Stig Møller blev interviewet af Svend Løbner til Mission Østs 25-års jubilæum 18. november 2016.
—————————————————————————————–
Mission Øst byder velkommen til tre nye ministre
Den 28. november 2016 tiltrådte tre nye ministre i Udenrigsministeriet: Anders Samuelsen (LA) er ny udenrigsminister; Karen Ellemann (V) er minister for ligestilling og nordisk samarbejde; og Ulla Tørnæs (V) er udviklingsminister. Mission Øst glæder sig over, at udviklingsområdet igen har fået sin egen minister og ser frem til et fortsat godt samarbejde med Udenrigsministeriet.