Kalim mistede sin far kun tre måneder før, de enorme vandmasser oversvømmede Pakistan.Efter faderens død blev Kalim, som familiens ældste søn, eneforsørger for sin mor og sine søskende i en alder af 16 år. Med en katastrofe lurende lige om hjørnet.
”Det var svært for mig at balancere både arbejde og skole,” siger Kalim, der i dag er 18 år gammel og efter oversvømmelsen stadig drømmer om at uddanne sig til skolelærer.
”Jeg kom kun i skole, hvis jeg nåede at blive færdig med arbejdet i marken, inden undervisningen
begyndte. Hvis der altså var noget arbejde at få,” fortæller han og mindes de dage, hvor familien ikke fik noget at spise.
Siden faderens død havde Kalim ikke haft tid til at være sammen med sine venner og bare være teenager.
Men livet blev for alvor hårdt for den unge mand, da vandet kom.
”Vi mistede vores få husdyr, og dele af vores hjem blev ødelagt,” fortæller han.
Og med oversvømmede marker var der lige pludselig slet ikke mere arbejde at få.
Frygten er væk
Mission Øst og den lokale partnerorganisation SDO så familiens behov og gav den nyt håb i form af en ged. En drægtig én af slagsen på grund af familiens ekstra sårbare situation.
”Siden vi fik geden, har jeg ikke haft brug for at slide i marken mere. Vi har nu to kid, og indtægten fra mælken er nok til at betale for de ting, vi behøver for at overleve,” siger Kalim.
”Der var engang, hvor jeg frygtede, at jeg ikke havde penge nok at købe mad for. Men sådan er det ikke længere.”
En gang imellem bliver Kalim ked af, at han ikke bare kan være teeanger og nyde sin ungdom. Men han er stolt af, at han nu er i stand til at tage sig af sin familie og bygge en bedre fremtid for sig selv og sine søskende.
”Jeg går i 9. klasse og har i dag endda tid til at lave mine lektier. Den hjælp, vi har fået, opmuntrer mig til at gøre noget ud af min skolegang. Uden at skulle bekymre mig om, hvor det næste måltid skal komme fra.”
Nyt håb til 600 familier
600 familier i Pakistans hårdt ramte Swatdal er på vej videre efter den ødelæggende oversvømmelse i 2010.
Hver familie har fået en ged og foder, og de små firbenede dyr har bragt nyt håb med sig. Efter at have mistet alt, huse, ejendele, såsæd og i værste fald familiemedlemmer er de godt på vej til igen at blive selvforsynende.
Swatdalen er et af de områder i Pakistan, der blev hårdest ramt af vandmasserne, og som i dag, to år efter, stadig kæmper for at komme på fode igen. Flere hundrede broer er skyllet væk, hvilket afskærer indbyggerne fra resten af omverdenen og gør det svært for hjælpen at nå frem.
Flere end 20 millioner mennesker blev ramt af oversvømmelsen i Pakistan i 2010. Det er flere mennesker end under tsunamien i 2004, Kashmir-jordskælvet i 2005 og jordskælvet i Haiti i 2010 tilsammen.