24. nov 2017 | Mission Øst

Viden om hygiejne redder liv

Flygtningekrisen blandt rohingyaerne i Bangladesh forværres dag for dag, og bag hver teltdør gemmer sig en historie om overgreb, udmattende flugt og risiko for dødelig smitte. Mission Øst hjælper med at forebygge epidemier gennem samarbejdspartneren Medical Teams International.

Af Stefanie Glinski, Medical Teams International

Zohrab knugede sin seks måneder gamle datter Amira ind til sig, mens hun vadede i det lave vand ganske tæt på kysten ved Bangladesh. Hun var udmattet og bange, men hun vidste, at hun snart ville være i sikkerhed for volden.

Kun et par dage tidligere havde den unge mor været vidne til, at soldater skød hendes mand og brændte deres hus ned i Rakhine-staten i Myanmar, hvor de hidtil havde boet. Med nød og næppe undslap hun med sin datter og gemte sig i junglen, før hun begav sig ud på den anstrengende rejse til Bangladesh.

”De sidste uger har været de hårdeste i mit liv,” siger Zohrab fra flygtningelejren i Cox’s Bazar i Bangladesh, hvor hun har søgt tilflugt med sin datter. ”Jeg har mistet alt.” Datteren Amira sidder på hendes skød og græder. I dagevis har hun lidt af udslæt og diarré. ”Vi bor i et telt med 23 mennesker, og vi sover alle sammen på gulvet. Jeg er helt afkræftet. Det er derfor, man så nemt bliver syg her,” forklarer hun.

På den mudrede mark rundt om Zohrabs hus er der opført simpelt konstruerede telte så langt øjet rækker. Langt de fleste familier har kun et enkelt rum og sover på gulvet, og den igangværende regntid har kun gjort forholdene værre. Folk er nødt til at vade gennem knædybt mudder, og børnene leger i beskidte vandhuller. Mangel på latriner og rent drikkevand gør lejren til en tikkende bombe af smitsomme sygdomme såsom kolera. Risikoen er særlig stor, når mennesker bor så tæt på hinanden.

Frivillige underviser i hygiejne

Mission Øst hjælper flygtningene gennem organisationen Medical Teams International (MTI), der netop har etableret en klinik til behandling af diarré, hvor mødre som Zohrab kan få den nødvendige hjælp til at behandle deres syge og dehydrerede børn. MTI er en amerikansk organisation, der sammen med Mission Øst er med i netværket Integral Alliance – en sammenslutning af kristent baserede nødhjælpsorganisationer.

MTI har desuden rekrutteret frivillige blandt de ankomne flygtninge til at gå fra telt til telt og undervise i hygiejne og uddele sæbe, samt salt og zink til dem, der har diarré. Det er for at forebygge dehydrering, som er den største risiko ved diarré. På trods af de rædsler, Zohrab har været igennem, tænker hun i lejrens usikre omgivelser stadig tilbage på det liv, hun har forladt.

”En del af mig ønsker, at jeg kunne tage tilbage til min landsby, men jeg ved, at det aldrig vil ske. Vi blev ikke behandlet som rigtige borgere der. Vi var ikke velkomne. Jeg plejede at gå ned til floden for at fiske, men soldater ville komme og tage fiskene fra mig,” husker hun.

Der bor over 815.000 rohingya-flygtninge i lejren i Cox’s Bazar på et område på 10 kvadratkilometer. FN beskriver det som den hurtigst voksende flygtningekrise i verden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

”Vi redder liv med denne viden”

”Man kan let komme til at føle en håbløshed, når man kigger ud over de endeløse rækker af midlertidige telte,” fortæller Kendrah Jespersen fra Mission Øst. I begyndelsen af oktober rejste hun til Cox’s Bazar i Bangladesh for hjælpe med at koordinere nødhjælpen til de hundredtusindvis af rohingyaer, der er flygtet fra deres hjemegn i Myanmar.

”Men så er det opløftende at se, hvad vi kan opnå sammen med Medical Teams International, deres lokale samarbejdspartnere og de frivillige fra flygtningenes egne rækker. Jeg har været med en gruppe frivillige sundhedsarbejdere rundt fra telt til telt, hvor de videregav vigtig information om hygiejne og uddelte hygiejneartikler til at forebygge og behandle diarré. Det var inspirerende at se dem arbejde. De brænder for det, de gør, og det var tydeligt, at de familier, de talte med, forstod budskaberne. Vi redder liv ved at videregive denne viden og uddele hygiejneartikler.”

Donér