22. apr 2018 | Mission Øst

Tørnæs til Mission Øst: ’I gør en stor forskel for rigtig mange mennesker!’

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs sendte en videohilsen til Mission Østs årsmøde, hvor hun roste organisationens arbejde for at fremme kvinders rettigheder. Årsmødet viste, hvordan 93,9 millioner kroner i 2017 er omsat til nødhjælp og udvikling i flere af verdens kriselande.

Omkring 100 deltagere ved Mission Østs årsmøde søndag fik en ”tour de force” gennem resultaterne af organisationens arbejde i Afghanistan, Armenien, Bangladesh, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. 93,9 millioner kroner blev formidlet af Mission Øst i 2017, 65 millioner kroner til nødhjælp og 23 millioner kroner til udvikling. Resten, kun 6,2 procent, blev brugt på administration.

Ulla Tørnæs roser Mission Østs arbejde blandt kvinder

Ledere for Mission Østs hjælpearbejde i de forskellige lande sendte en videohilsen til deltagerne på årsmødet. En af dem, Alex Ramos, koordinerer arbejdet i Nepal, hvor kvinder i Mission Østs læsegrupper lærer at læse, skrive og regne, så de kan agere i samfundet på lige fod med mændene. 14 af kvinderne er nu valgt ind i lokalråd i forskellige landsbyer. 
Arbejdet blandt kvinder bliver værdsat af minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs. Hun sagde i en videohilsen til årsmødedeltagerne:
- Den indsats, som også Mission Øst bidrager med, når det drejer sig om at sikre pigers og kvinders rettigheder, er utrolig vigtig. Undersøgelser viser nemlig, at vi kan øge det globale BNP med op til 25 procent, hvis piger og kvinder får de samme rettigheder som mænd på arbejdsmarkedet. Mission Øst er en vigtig del af den danske indsats. Så tusind tak skal I have for jeres arbejde. Det gør en stor forskel for rigtig mange mennesker!

”Vi hjælper nødlidende til at kunne leve igen"

På årsmødet rapporterede Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner:
- Millioner af mennesker er ikke så heldige som os, der lever i Danmark. Dem hjælper vi, så de får noget at spise, rent drikkevand og noget at holde sig rene og sunde med. Vi har hjulpet 181.000 mennesker med nødhjælp. Over 100.000 modtagere er overlevende fra Mosul.
- Forestil jer at have mistet alt. Alt! Så har man brug for tandbørster, tandpasta, sæbe, kopper, kander, gryder, kogeapparater og noget at varme sig ved. Vi hjælper dem, der intet har, til at komme i gang med livet igen. 

Flest penge til nødhjælp i Irak og Afghanistan

Selv om størstedelen af budgettet finansieres gennem offentlige donorer som Danida og EU, er Mission Øst – og dermed modtagerne – dybt afhængige af private gaver. I 2017 dækkede gaver fra privatpersoner, foreninger, fonde og kirker en fjerdedel af det enorme budget, helt præcis 24,7 millioner kroner.
Største modtager af hjælpen gennem Mission Øst er Irak, ca. 48,2 procent af budgettet. Her var Mission Øst den første internationale organisation på pletten med nødhjælp, da Mosul blev befriet fra Islamisk Stat. Hjælpeorganisationen driver seks centre i landet, hvor børn og unge får hjælp til at overvinde krigstraumer.
Andenstørste modtager af hjælp er Afghanistan, på 20 procent. Her har Mission Øst blandt andet drevet en lejr for mennesker, der måtte flygte fra kampe i Kunduz. Organisationen hjælper også befolkningsgrupper i afsidesliggende områder med at brødføde sig selv gennem landbrug.