Af Svend Løbner 6. apr 2021 | Mission Øst

Hjælpearbejdet kom ind under huden på ny programdirektør

Alexander Davey kom baglæns ind i hjælpearbejde og har siden gået forrest i hjælp til fattige og kriseramte i en lang række udviklingslande. Den erfaring tager han nu med ind som programdirektør i Mission Øst.

Alexander Davey er ny programdirektør i hjælpeorganisationen Mission Øst, hvor han skal bistå direktøren for programkontoret i Bruxelles, Peter Drummond-Smith, med den direkte kontakt til landecheferne i de ni lande i Mellemøsten og Asien, hvor Mission Øst arbejder. Dermed får han også føling med partnerorganisationers og samarbejdspartneres hjælpearbejde helt ude i front.

Davey er brite og gift med Grace som oprindelig kommer fra Indonesien, hvor Alexander har arbejdet - først for FN og senere for World Vision.

Trosbaserede hjælpeorganisationer har en fordel

I Mission Øst vil han bidrage med solid ledererfaring fra arbejdet som landechef for Norsk Flygtningehjælp i Sydsudan, hvor han havde ansvar for 300 medarbejdere. Han har tidligere været udstationeret i Sydsudan, Senegal, Cameroun og Pakistan for forskellige hjælpeorganisationer.

Hvad fik ham til at engagere sig i Mission Øst?

- Jeg kan li’ at arbejde for mindre organisationer og synes også som tidligere landechef i organisationer, at det er spændende at styre hjælpearbejdet fra et hovedkontor.

- Det er også interessant at arbejde for en trosbaseret organisation. Man støder tit på den opfattelse, at kristne organisationer har svært ved at arbejde i områder, hvor andre religioner dominerer. Men det forholder sig faktisk stik modsat. I de fleste lande er langt de fleste mennesker troende. Og troende har nemmere ved at forstå andre troende – også selv om de har en anden religiøs baggrund.

Hjælpearbejdet fandt Alexander

Alexander Davey kom ind i hjælpearbejdet ved at hjælpearbejdet kom til ham:

- Jeg studerede filmkundskab i Amsterdam, hvor jeg mødte min kone, som kommer fra Indonesien. Vi rejste sammen til Indonesien, hvor jeg underviste japanere i engelsk. En sjov kombination! Efter et par år, svarede jeg på en annonce fra FN, der søgte en medarbejder til Østtimor. Det skulle være en indonesisk-talende ikke-indoneser!

- Jeg fik jobbet, og snart var jeg installeret i en containerpark og i fuld gang med at hjælpe det nye land med at skrive udkast til en forfatning og organisere det første demokratiske valg. Jeg fik ansvar for en landsby og fik udleveret en firehjulstrækker, en feltseng og et myggenet, og så var arbejdet i fuld gang! Og jeg sagde til mig selv: Jeg kan jo li’ det her!

Vil knytte organisationen tættere sammen

Alexander Davey blev leder for et team af valgforordnede, og sådan opdagede han, at han også kunne finde ud af at lede andre. Efter valget kom han ind i World Vision og andre hjælpeorganisationer.

Resten er historie, og nu vil han bruge sin erfaring fra felten til at knytte frontpersonalet i arbejdslandene tættere sammen med Mission Østs ledelse og medarbejdere i Europa:

- Jeg kan mærke, at ledere og medarbejdere i Mission Øst virkelig har hjerte for de mennesker, vi hjælper. Det fokus vil jeg fastholde, så vi hele tiden møder de aktuelle behov, som vores frontpersonale i lokalsamfundene efterspørger. Samtidig vil jeg knytte vores landechefer i de forskellige lande tættere sammen, så de kan inspirere og lære af hinanden, siger han.

Selv får Davey kontor i Mission Østs programafdeling i den belgiske hovedstad Bruxelles, hvor han vil finde sig til rette sammen med Grace og parrets to børn. Fritid og ferier går med læsning og lange vandreture, hvis da ikke Grace sender ham ud i haven for at luge ukrudt!