23. dec 2005 | Mission Øst

Et år efter tsunami

2. juledag 2004 forårsagede et kæmpe jordskælv dybt i det indiske ocean en enorm flodbølge. 300.000 mennesker i 12 forskellige lande blev dræbt. Mission Øst og samarbejdspartnerne i Integral iværksatte øjeblikkeligt hjælp til de nødlidende i Indien, Sri Lanka og Indonesien.

Da den katastrofale flodbølge ramte Sydøstasien sidste år ved juletid, reagerede Mission Øst straks. Det var muligt på grund af vores samarbejdspartnere i Integral.

Mission Øst er del af en alliance på 12 kristne hjælpeorganisationer ved navn Integral. Denne alliance, som blev dannet i 2003, gjorde det muligt at starte en storstilet hjælpeindsats til de overlevende fra flodbølgen med det samme.

Gennem Integrals hovedkontor i London blev alle 12 organisationer involveret i en fælles hjælpeindsats. Ved at forene alle organisationernes eksertise og ressourcer kunne Integral levere effektiv nødhjælp til de områder, som havde mest brug for det.

Mission Øst sendte med det samme breve ud til alle organisationens støtter for få øjeblikkelig økonomisk støtte til ofrene for flodbølgen. Pengene blev hurtigt kanaliseret til nødhjælpsprogrammer i Sri Lanka, Indien og Indonesien.

Nødhjælpen bestod primært af medicin, mad og rent drikkevand. Brønde blev renset og vandrensningstabletter delt ud, for at forebygge en epidemi. Senere begyndte den egentlige genopbygning af hele landsbyer.

Hvis du står på en strand I Sydøstasien og kigger ud over det indiske ocean i dag, ser det ud som om intet nogensinde er sket. Men vend dig om mod land, og eftervirkningerne fra katastrofen er overalt, selv i dag.

Den indiske provins Aceh ligger stadig øde forladt. Men langsomt vender normaliteten tilbage. Nu, et år efter katastrofen indtraf, er genopbygningen stadig igang. I Bareundah, Aceh, hvor Mission Østs Integralpartner Tearfund UK hjælper bygges huse til de 300 familier i fem landsbyer, hvis hjem blev ødelagt af tsunami. Alle familierne deltager i opbygningen af deres egne jordskælvssikre hjem og konstruktion af sanitetsfaciliteter. Hver tiende dag færdiggøres et hus og en familie har atter engang et hjem.