Af Svend Løbner 16. sep 2019 | Mission Øst

’Vi følger hjælpearbejdet helt til dørs’

NEXUS: Mission Øst bliver hos den nødstedte befolkning efter krig og katastrofe og hjælper dem med at komme på fode igen.

”Vi hjælper, når katastrofen rammer. Vi bliver, til befolkningen kan klare sig selv. Vi samarbejder med dem om at udvikle deres egne lokalsamfund. Med andre ord: Mission Øst følger opgaven helt til dørs!”

Sådan indleder Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner sin leder i det seneste magasin fra Mission Øst, som nu er på vej ud i danske postkasser og brevsprækker.

Mellem nødhjælp og udvikling

Temaet er ”Nexus” - et ord man benytter i hjælpeorganisationer om den del af udviklingsarbejdet, der kombinerer nødhjælp og udvikling. For mens et genopbygningsarbejde er i gang i kriseramte lande, kan kampe igen blusse op i fx det krigshærgede Irak eller Afghanistan. Og ny tørke eller nye oversvømmelser kan forværre katastrofen i lande som Myanmar og Nordkorea. Men Mission Øst svigter ikke de lokale befolkninger, og fortsætter arbejdet i en vekslen mellem nødhjælp og udvikling - nexus.

I en spritny evalueringsrapport konkluderer Danida: ”Qua sin tostrengede tilgang med fokus på både humanitær hjælp og langsigtet udvikling, står Mission Øst særligt stærk i forhold til at fremme nexus ved at koble nødhjælp med levebrød, fødevaresikkerhed og udviklingen af lokale organisationer.”

Selvhjælpsprojekter

I Mission Øst magasinet kan man læse om nexusarbejdet i kartoffeldyrkning, der skal afhjælpe fødevaremanglen i Nordkorea, om køkkenhaver, der gør kvinder økonomisk selvstændige i Afghanistan, om unge, der involveres og bygger busskure mod heden i Irak, og om bæredygtigt landbrug, der løfter befolkningen ud af fattigdom i Myanmar.

Arbejdet i nexus

For generalsekretær for Mission Øst Kim Hartzner står især et nexus-projekt lyslevende i arbejdet med yezidierne i Irak, hvor der i 2014 blev begået et folkedrab mod dette mindretal. 

“Drenge og mænd blev henrettet, kvinder voldtaget og piger bortført som sexslaver. De overlevende flygtede op på Sinjar-bjerget, hvor de manglede mad, vand, husly og de mest basale fornødenheder. Mission Øst var hurtigt på pletten med nødhjælp - tæpper, presenninger, sæbe, vaskepulver, køkkengrej og varmt tøj. Snart oprettede vi to børnecentre, hvor børn og unge kunne lege, opleve en almindelig hverdag og modtage hjælp til at bearbejde deres traumer,” fortæller Kim Hartzner i magasinets leder.

Selvom situationen på Sinjarbjerget har bølget frem og tilbage gennem årene, er Mission Øst blevet i området med både nødhjælp og udvikling. I de senere år er mange yezidier vendt tilbage til deres hjemområder.

Læs magasinet online her.

Nyheder fra Mission Øst

Ingen tilgængelige nyheder.