Holistisk traumebehandling

Traumebehandling af børn gennem maleri

Over halvdelen af de syriske flygtninge har alvorlige psykiske lidelser så som angst og depression. Værst står det til for de børn, der er flygtet, og hvis forældre også har traumer. For nogen kan dét at udtrykke sig via kunst være en forløsning for de voldsomme traumer, viser et af Misson Østs projekter.

 

En undersøgelse om psykisk helbred blandt syriske flygtninge i Libanon udført af International Medical Corps i 2015 afslørede, at ca. 58 procent af de adspurgte flygtninge har alvorlige følelsesmæssige lidelser såsom angst og depression. Flygtningebørnene, og specielt de uledsagede børn, er dem, der er ramt hårdest af voldsomme psykologiske traumer som følge af flugten fra deres hjemland og dét at leve med usikkerhed, fysisk fare og nød, skriver Verdenssundhedsorganisationen.

Holistisk traumebehandling

Derfor har Mission Øst valgt at samarbejde med den lokale organisation Tabitha, som tilbyder unge syriske flygtninge et kursus i at arbejde med traumerne gennem tegning og maleri. Idéen er at gå holistisk til værks i traumebehandlingen. Det betyder, at de unge både får traditionelle former for psykosocial støtte og rådgivning, samtidig med en ikke-traditionel tilgang til traumebehandlingen gennem maleri.

I år vil Tabitha med støtte fra Mission Øst-projektet lave et kursus for 14-20-årige syrere, hvor tegning, maleri og lektioner i andre færdigheder skal hjælpe dem til at blive hele mennesker igen.

Mona, art teacher at one of the Mission East community centers in Lebanon

Mona, der selv er flygtet fra Syrien, underviser syriske flygtningebørn i at male. Det er samtidig en effektiv form for traumebehandling af børn med krigstraumer. Dem er der mange af blandt syriske flygtninge i Libanon. 

Flygtning underviser flygtning 

Det er ikke første gang, organisationen Tabitha har stået for et kunstprogram. I 2019 var Batroun Community Center vært for et malekursus for yngre flygtningebørn. På kurset underviste Mona, en energisk og drevet frivillig, som selv er syrisk flygtning, og derfor kan sætte sig ind i børnenes situation, når hun underviser.

Mona opfordrer syriske børn til at male deres minder om hjemmet og de bliver inspireret af det, de husker. Det er blevet til en del smukke malerier fra kurset, som fortæller hver sin historie om en flygtnings oplevelser. 20 af malerierne har Mission Øst nu modtaget og kan ses på vores årsmøde i Hillerød i slutningen af maj.