Over halvdelen af de syriske flygtninge har alvorlige psykiske lidelser så som angst og depression. Værst står det til for de børn, der er flygtet, og hvis forældre også har traumer. For nogen kan dét at udtrykke sig via kunst være en forløsning for de voldsomme traumer, viser et af Misson Østs projekter.

 

En undersøgelse om psykisk helbred blandt syriske flygtninge i Libanon udført af International Medical Corps i 2015 afslørede, at ca. 58 procent af de adspurgte flygtninge har alvorlige følelsesmæssige lidelser såsom angst og depression. Flygtningebørnene, og specielt de uledsagede børn, er dem, der er ramt hårdest af voldsomme psykologiske traumer som følge af flugten fra deres hjemland og dét at leve med usikkerhed, fysisk fare og nød, skriver Verdenssundhedsorganisationen.

Holistisk traumebehandling

Derfor har Mission Øst valgt at samarbejde med den lokale organisation Tabitha, som tilbyder unge syriske flygtninge et kursus i at arbejde med traumerne gennem tegning og maleri. Idéen er at gå holistisk til værks i traumebehandlingen. Det betyder, at de unge både får traditionelle former for psykosocial støtte og rådgivning, samtidig med en ikke-traditionel tilgang til traumebehandlingen gennem maleri.

I år vil Tabitha med støtte fra Mission Øst-projektet lave et kursus for 14-20-årige syrere, hvor tegning, maleri og lektioner i andre færdigheder skal hjælpe dem til at blive hele mennesker igen.