Syrien: Uden strøm går forretningslivet i stå

Aisha har selv sørget for at uddanne sig, og har opbygget sin forretning og salon fra bunden. På trods af mangel på udstyr og konstante strømsvigt er hendes drøm om egen forretning rigtig godt på vej.

Hår og negle stopper ikke med at gro under en krig. Men med den igangværende benzinkrise er det svært at få strøm til både føntørrer, trimmer og neglelak UV-tørrer.

Da Aisha blev skilt for over ti år siden, flyttede hun hjem til sine forældre, søster og nevø. Hun uddannede sig til frisør, men arbejdede kun i en kort periode, før krigen i Syrien brød ud og familien måtte flygte fra deres hjemby Abu Kamal til bedstefarens hus i en forstad til Homs. Kort tid efter flyttede de igen, da prisen på huset blev for høj til at betale.

Udvikling i krisetider

Mens krigen rasede begyndte Aisha at klippe venner og bekendte hjemmefra. Samtidig udviklede hun sin forretning til også at lave manicure og negle, efter hun havde modtaget et manicurekursus i det lokale medborgercenter i 2020.

På kurset var hun målrettet og opbyggede hurtigt nye færdigheder, så hun kunne forfølge sin drøm om at skabe og udvide sin egen forretning.

Hun lånte nogle penge til at istandsætte et lokale, som hun kunne bruge som salon, og købte de mest nødvendige redskaber til sin frisør-, manicure- og neglesalon, og udvidede dermed sine muligheder for at få kunder i butikken.

Mangel på strøm

Alt var egentlig fint – så kom benzinkrisen i Syrien. De konstante strømsvigt og mangel på generatorer gør, at hun ikke kan planlægge sin tid, og dermed ikke få den indkomst, hun har behov for.

Derfor håber Aisha på, at hun kan få hjælp til at købe en generator og supplere med de redskaber, hun mangler i salonen, så hun kan bruge sin tid på at arbejde og tjene nok til at afbetale den gæld, hun har opbygget i forbindelse med etableringen af salonen. Det er hendes drømmejob.

Hun har selv sørget for at uddanne sig, ligesom hun selv har opbygget sin forretning og salon fra bunden. Så selv om der er forhindringer med mangel på udstyr og konstante strømsvigt pga. mangel på generatorer, er hendes drøm om egen forretning rigtig godt på vej.

FAKTA: Erhvervstræning

Krigen i Syrien har nu sat turbo på både benzinkrise og fødevaremangel, hvilket gør det svært for forretningsdrivende at opretholde en indkomst. Mission Øst og Dorcas tilbyder fortsat erhvervstræning i medborgercentrene, hvor den sårbare befolkning har mulighed for at få nogle færdigheder og lære et håndværk, så de selv kan skabe deres egen forretning på sigt og er klar, når landet igen bliver stabilt.

Kilde: Dorcas