Orden i papirerne giver tryghed for flygtninge

Syriske flygtninge i Libanon modtager juridisk bistand gennem Mission Østs samarbejdspartner Dorcas.

Det er vigtigt at have orden i sine papirer og være registreret og på lovligt ophold i det land, hvor man bor. Det mærker de syriske flygtninge Bahira og Rana nu, hvor de har fået registreret de rigtige dokumenter hos de libanesiske myndigheder.

Nu kan de ånde lettet op og begynde at planlægge en fremtid for deres familier.

Bahira fik opholdstilladelse

Da det lykkedes Bahira at komme væk fra krigens rædsler i Syrien, havde hun kun ét ønske, da hun ankom til Mission Østs medborgercenter i Libanon: At modtage psykosocial støtte til at komme sig ovenpå voldsomme krigstraumer.

Men hun havde også brug for opholdstilladelse for at føle sig helt tryg oven på alle de hyrligheder, hun havde været igennem.

Her kom Mission Østs støtte til hjælp og betalte de nødvendige afgifter i den tid, det tog at få opholdstilladelsen. Men nu har hun den – og det har gjort hendes hverdag meget lettere, idet hun nu kan komme forbi vejspærringer uden at blive fanget.

Rana fik en ægteskabskontrakt

Da Rana flygtede fra den syriske borgerkrig ind over grænsen til Libanon, havde hun kun den lokale sheiks ord for, at hun var lovformeligt gift. Derfor måtte hun og hendes mand blive registreret hos de libanesiske myndigheder, ikke mindst for at børnene kunne komme i skole og hele familien få ret til sundhedsydelser fra kommunen.

Men Rana havde hverken råd til en advokat eller viden om, hvordan hun skulle gebærde sig for at blive registreret. Hun henvendte sig derfor til Mission Østs samarbejdspartner Tabitha for at få gratis juridisk bistand til flygtninge. Og snart fik hun og hendes mand både gode råd og godt selskab hen til kommunen, hvor de medbragte deres identitetspapirer og blodprøver, så deres ægteskab kunne blive registreret.