Af Betina Gollander-Jensen 20. jan 2023 | Mission Øst

Ledestjerne for 2023: Vi vil hjælpe endnu flere mennesker

Mission Øst kan agere hurtigt og arbejde under pres. Det viser indsatsen i Ukraine og Afghanistan. Men vi vil gerne blive endnu bedre. Der er så mange mennesker i dyb krise! Derfor opskalerer vi hjælpen og inviterer forskere og innovative virksomheder til samarbejde.

Opgaven er ganske enkel. Mission Øst skal hjælpe flest muligt med at overleve. Derfor udvidede vi nødhjælpsindsatsen i 2022. Og derfor skruer vi endnu mere op i 2023.

Der er så mange mennesker i dyb krise! Ukraine bliver bombet morgen, middag og aften. Folk flygter for deres liv. Afghanistan står over for en akut fødevarekrise. Forældre nøjes med at spise en gang om dagen for at deres børn kan få mad. Nigeria hærges af terror. Familier drives på flugt og sidder fast i garnisonsbyer - dybt afhængige af hjælp udefra.

Mission Øst uddeler kontanthjælp, skaffer rent drikkevand og lærer folk at dyrke hårdføre og næringsrige fødevarer der kan klare sig trods klimakrise. Det kan vi gøre takket være jer, givere, som har stået trofast sammen med os i 2022.

Tak for det!

Gode idéer efterlyses

Nødhjælp, vand og klimaindsats – det vil vi gøre sammen også i år. Det er vi gode til, og det skal vi blive endnu bedre til.

Jeg vil gerne invitere opfindere, innovative erhvervsvirksomheder, forskere og andre til at komme med gode idéer til, hvordan vi kan yde mere for de samme penge. Work smarter, not harder!

Jo, vi skal også bruge flere penge. Vores omsætning er allerede øget med 30 procent fra 2021 til 2022. Men vi skal sikre, at den støtte, vi modtager fra gavmilde danskere, gør mest muligt gavn.

Så kom an! Vis os, hvordan vi gør det. Og lad det komme an på en prøve i den virkelige virkelighed derude, hvor verden brænder.

Tak for trofast støtte

Og nu vi er ved det økonomiske. Jeg er så taknemmelig for de mange private givere, foreninger, kirker og fonde som trofast står sammen med os og sikrer, at vi kan uddele penge til mad, skaffe rent drikkevand, dæmme op for oversvømmelser og mudderskred og hjælpe befolkninger med at opdyrke og overrisle marker med afgrøder, der kan forsørge deres familier.

Trods inflation og stigende priser på el og gas herhjemme har I stået sammen med os og sikret, at vi kunne hjælpe de hårdest ramte familier i vores arbejdslande. Både dem, der sulter, dem, der har mistet alt i krig og katastrofe, og dem, der står alene med et eller flere børn med handicap.

Forebygge klimakatastrofer

Vi kan ikke skrue klimakrise tilbage, men vi kan alle gøre vores for at bremse den og hjælpe de millioner af mennesker, der er ramt af klimakatastrofer.

Flere og flere mennesker kan ikke bo og forsørge deres familier, hvor de er, på grund af tørke. Andre får pludselig deres huse ødelagt, fordi vandmasser med jord og mudder vælter ned over dem.

Dem hjælper vi, og dem skal vi hjælpe endnu mere. Tilpasse sig klimakrisens konsekvenser. Og så vidt muligt forebygge, så katastroferne ikke sker igen. Skaffe vand i tørre områder. Bygge diger, hvor floder går over deres bredder. Plante træer – det gavner klimaet, bidrager med vigtige fødevarer, og holder på den dyrebare muldjord, selv når regnen skyller ned. Men vi skal også teste nye metoder og innovative løsninger. Konsekvenserne af klimakrisen er enorme, og hjælpen kan kun gå for langsomt.

Hurtig hjælp til krigsofre

2022 blev en trykprøve på, om Mission Øst kan klare mosten, når der pludselig udbryder krig og lande gennemgår store omvæltninger.

Den 24. februar blev Ukraine invaderet og krig brød ud i Europa. Samme morgen gik vi i gang med at forberede den humanitære indsats. Fandt en samarbejdspartner i nabolandet Ungarn, der tog imod flygtninge ved grænsen og gav dem mad, medicin og husly for natten. Fik samme dag en indsamling op at stå. Koordinerede hjælpeindsatsen med vores internationale partnerorganisation Medair.

Vores dygtige lokale medarbejdere og samarbejdspartnere er gode til at omstille sig og arbejde under pres. 2022 blev også året, hvor vi skulle finde vores ben i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse. Efter et par usikre måneder i 2021 kunne vi i 2022 langsomt skrue op for vores hårdt tiltrængte vand- og fødevareprojekter. Og selv om især vores kvindelige medarbejdere er under stort pres gør vi alt for at kunne fortsætte vores humanitære indsats i landet.

Vi fortsætter - sammen

Det er overskriften: Trofasthed. Både hjemme og ude. Både fra jer faste givere og alle dem, der knokler på derude – medarbejdere og partnerorganisationer og de ramte familier selv, som viser en helt ufattelig evne til overlevelse.

Sammen skal vi fortsætte og udvide indsatsen, så endnu flere mennesker får hjælp.

Derfor er Mission Øst sat i verden.