29. jan 2016 |

Yezidier til danske givere: I har reddet vores liv!

Mission Øst har uddelt varmeapparater og brændstof til frysende yezidier på Sinjar-bjerget i Irak. Og responsen er overvældende. ”Vi ved ikke, hvordan vi skal takke jer nok,” siger yezidierne til danske givere og donorer.

– Det er koldt. Det sner. Og det fryser helt ned til seks minusgrader på Sinjar-bjerget, fortæller Kendrah Jespersen, som koordinerer uddeling af varmeovne, brændstof og sikre brændstofdunke til yezidifamilier på Sinjar-bjerget nær krigszonen i Irak.

Over 25.000 yezidier er flygtet herop, efter at Islamisk Stat indtog deres hovedby Sinjar for halvandet år siden og dræbte drenge og mænd, voldtog kvinder og bortførte tusindvis af unge piger som sexslaver.

Mange liv er reddet

Mission Øst har nu skaffet varmeovne, brændstof og sikre brændstofdunke til over 1.650 familier på Sinjar-bjerget. Det svarer til omkring 9.900 personer, som nu kan holde varmen på det golde bjerg.

Og det er der virkelig brug for:

– Det er meget koldt her, og vi havde ingen varmeovn og intet brændstof. Jeres hjælp har reddet vores liv! siger Khal Saad.

Khal er en mand i trediverne som bor med sin kone og barn i et telt på Sinjar-bjerget.

– Før var vi afhængige af træ-brænde for at få varmen, men det er farligt at fyre med brænde inde i et telt. Så vi vil sige mange tak. I har virkelig reddet manges liv her!

Ledte efter brænde i bjergene

Mission Østs medarbejdere mødte også en mand i halvtredserne med et varmt smil og et blik, der strålede af taknemmelighed.

– Vi ved ikke, hvordan vi skal kunne takke jer nok, siger Kret Sulaiman, der har en stor familie, hvor alle bor i samme telt på Sinjar-bjerget.

– Vi havde ingen penge til petroleum, så vi gik rundt i bjergene for at skaffe brænde. Det var svært, men vi havde ikke andre muligheder. Vi vil bare sige tusind tak!

Hjælpen fra Danmark når frem

Mission Øst sender takken videre til Udenrigsministeriet og de mange danskere, der donerede penge til flygtninge og fordrevne i Syrien og nærområderne gennem HJÆLP NU! indsamlingen på DR1 og TV2 i september sidste år. Og hjælpen er nået helt frem til nogle af de mest sårbare ofre for konflikten; det etniske mindretal yezidierne, der har måttet flygte over hals og hoved fra Islamisk Stats myrderier og nu lever fra dag til dag i uformelle flygtningelejre spredt over Sinjar-bjerget.  

Ud over varmeovne, brændstof og sikre brændstofdunke har Mission Øst tidligere uddelt nødhjælp til yezidierne i form af hygiejneartikler, sæbe, vanddunke, presenninger, træ og værktøj. Medregnet uddeling af vinterhjælp til fordrevne muslimer i Kirkuk har Mission Øst hjulpet 2.100 familier gennem vinteren. Det svarer til omkring 12.600 personer.

Donér