9. dec 2015 |

Vand og sæbe er dødelig alvor

Smitsomme sygdomme koster livet for mennesker, der er flygtet fra krig. På Mission Østs centre i Nordirak lærer flygtede børn at holde smitten væk med vand og sæbe.

Rød, blå og grøn fingermaling er fordelt på éngangstallerker rundt om på gulvet, og ved siden af ligger store, hvide ark papir klar til at blive dekoreret. Efter et stykke tid er de overstrøet med håndaftryk, og de mange børn i lokalet rækker begejstret deres farvede hænder i vejret.

Alvor bag latteren

Vi er på ét af de tre centre i Nordirak, som Mission Øst driver sammen med den lokale partner Humanity. Her kan børn fra fordrevne familier glemme krigens rædsler gennem sjove aktiviteter i trygge omgivelser. Børnene fejrer den globale dag for håndvask den 15. oktober, og selv om der bliver grinet og lavet sjov, er det dødelig alvor, der ligger bag.

Fare for smittespredning

I Irak lever 3,2 millioner mennesker som internt fordrevne under kummerlige forhold. Når så mange mennesker pludselig må flygte og er tvunget til at bo i telte og ufærdige bygninger uden ordentlige sanitære forhold, får smitsomme sygdomme frit spil. I Irak har der allerede været et alvorligt udbrud af kolera, der kan koste en person livet inden for et døgn.

Håndvask er livsvigtigt

På Mission Østs centre i Nordirak underviser man derfor børnene i sundhed og hygiejne. De lærer, hvordan de undgår smitte gennem håndvask og sunde kostvaner, og de får nyttig viden om sanitet og førstehjælp.

“Ved at lægge vægt på, hvor vigtigt det er at vaske hænder, hjælper vi børnene til at bevare deres helbred og forblive i live i denne svære periode af deres liv,” siger Kendrah Jespersen, der er ansvarlig for at koordinere Mission Østs indsats i Irak.

Mission Øst har indtil videre etableret tre centre for børn i Nordirak. Ved at støtte arbejdet sikrer du, at endnu flere børn lærer, hvordan de passer på sig selv i en tilværelse på flugt.

Global kamp mod bakterier

  • Den globale dag for håndvask fejres hvert år den 15. oktober på initiativ af en sammenslutning af forskellige virksomheder, universiteter, hjælpeorganisationer og regeringer.
  • Hvert år har dagen et tema. I 2015 var det “Ræk en hånd i vejret
     for hygiejne”.
  • Håndvask er en nem, effektiv og billig metode til at undgå smittespredning i krisesituationer.

Læs mere om arbejdet på www.globalhandwashing.org

En tryg opvækst

Det lærer børnene på centrene i Nordirak:

  • Sundhed: Næringsrig kost, basal førstehjælp, hygiejne, sanitet og hvordan man forebygger sygdom.
  • Skolefag: Tal og bogstaver, så børnene senere kan genoptage deres skolegang.
  • Livsfærdigheder: Håndtering af svære følelser og styrkelse af selvtillid og evne
    til at samarbejde og stifte venskaber.

Donér