Islamisk Stat prøvede at knække det yezidiske mindretal i Irak med mord, voldtægter og bortførelser. Men unge yezidipiger i Mission Østs ungdomscenter på Sinjar-bjerget er nu i fuld gang med at lære et fag, så de selv en dag kan tjene til føden. I centrets trygge miljø får pigerne også hjælp til at bearbejde minder om ufattelige overgreb.De er ukuelige, pigerne og de unge kvinder fra det forfulgte yezidiske mindretal i Irak. De har måttet flygte over hals og hoved fra deres hjem, mange har set deres familie og venner blive lemlæstet og dræbt, og nogle af pigerne har selv været kidnappet og holdt fanget af Islamisk Stat.
Men nu er 50 unge yezidipiger i fuld gang med at lære et fag på Mission Østs ungdomscenter på Sinjar-bjerget. Her kan de for en stund komme væk fra deres bekymringer og beskæftige sig med noget produktivt i et trygt miljø. Flere har allerede lært at klippe hår – mens andre er blevet gode til at bruge en symaskine.
En af dem er den 14-årige Fasa, der har gået på centrets frisørskole i en måned.
”Jeg kan godt lide at gå her. Måske kan jeg en dag få min egen salon,” smiler Fasa, mens hun koncentrerer sig intenst om at få venindens lange hår ordnet i en flot, næsten Hollywood-agtig frisure.
Fasa blev fordrevet, da IS angreb hendes landsby. Først blev hun holdt fanget af terrorbevægelsen i to dage, men siden lykkedes det hende at flygte. Hun og hendes familie har nu boet i Sardeshte-lejren i godt et halvt år.
Her modtager Fasa sammen med de andre piger undervisning på Mission Østs ungdomscenter. Ønsket om at lære et bestemt fag bliver ofte indgangen til en dybere samtale, hvor de tør tale ud om de horrible overgreb, de har været ofre for under Islamisk Stats forfølgelse og terror.
Centret ligger i et stort telt, hvor det myldrer med piger og unge kvinder fra 12-års-alderen og opefter. Nogle har ønsket at lære frisørfaget; andre vil lære at sy. De sidste tramper i symaskinepedalerne for at lave t-shirts, skjorter og kjoler. Mission Østs medarbejdere tilbyder også undervisning i engelsk og IT.
Sardeshte-lejren ligger på det golde plateau på Sinjarbjerget, hvor tusindvis af yezidier søgte tilflugt i 2014, da terrorbevægelsen Islamisk Stat underlagde sig store dele af det nordlige Irak og ifølge FN-rapporter udførte et regulært folkedrab på det yezidiske mindretal. Tusinder af yezidier blev slået ihjel, og titusinder måtte flygte op på Sinjar-bjerget.
I dag bor omkring 1.600 yezidifamilier i Sardeshte-lejren – over 10.000 mennesker. Her forekommer verdenssamfundet meget langt væk. Men Mission Øst og enkelte andre organisationer er her, og på centrene finder både børn og unge inspiration til at komme lidt væk fra minder om uhyrlige overgreb.
Hvornår de kommer herfra, er uvist. Mange yezidier tvivler på, at de nogensinde kan vende hjem, fordi de ikke længere finder det sikkert at være der. Men Fasa er ikke i tvivl, selv om hun ikke ved, om hendes families hus stadig findes:
”Jeg vil gerne tilbage til min landsby, hvis IS forlader den,” siger hun.
Og derfor kommer hun tit i Mission Østs ungdomscenter på Sinjar-bjerget. Kan hun blive en god frisør, har hun også noget at leve af og forsørge sin familie med, når yezidierne igen kan få lov til at leve i fred i deres landsbyer.