Af Mission Øst 11. sep 2019 |

Unge genopbygger Irak

Ungdommen i Irak er centrale nexusaktører i arbejdet med at genetablere hverdagen i Sinjar. Derfor hjælper Mission Øst de unge, hvor behovene er

Yezidierne i Sinjar-distriktet, befinder sig lige nu i nulte time. De står i ruinerne af det, der engang var deres hjem og skal finde nyt fodfæste. Der er intet at bygge videre på.  
 
En sådan situation kalder på nexus-redskaber i den helt lavpraktiske ende af skalaen: murbrokker skal gøres til bygninger, metalrør til lygtepæle, containere til skraldespande, hængsler og håndtag skal sættes på døre, skudhuller skal stoppes på væggene og tomme arealer gøres funktionelle med haver og busstoppesteder for at tilføre de smadrede omgivelser et strejf af normalitet. 
 

Unge er centrale nexus-aktører i Irak 

Mens den værste del af konflikten med IS nu er forbi, og situationen i Sinjar gradvis er forbedret, er den politiske situation i regionen stadig ustabil med usikkerhed og risiko for fremtidig 
konflikt og fordrivelser igen. Dette gør Sinjar til en nexus-kontekst. I denne nexus-situation er unge ikke kun vigtige for genopbygning, men de skal også styrkes og opmuntres til at være stærke nok til at overleve - og forhåbentlig forhindre - fremtidige kriser. 
 
Derfor har Mission Øst bedt otte grupper af unge i alderen 17-25 år om at komme med forslag til projekter, der kan hjælpe dem med at rekonstruere den hverdag, der skal til, for at blive borgere med en helt almindelig hverdag.

Udgangspunkt i de unges behov

En af favoritterne blandt projektforslagene var opførelsen af et busskur. Når temperaturerne i sommermånederne når op over de 50 grader, og der er langt mellem busserne, giver det god mening med et skyggefuldt busskur

Således understreger eksemplet vigtigheden af at nexus-orienterede indsatser tager udgangspunkt i lokale behov. Det er en af grundpillerne i Mission Østs arbejde på tværs af alle vores projekter. 
 

Fakta: Unge som nexus-aktører

Projektet i Irak støtter genopbygning af lokalsamfundets infrastruktur i samarbejde med unge.  Derudover kører projektet ”On-the-job” erhvervstræning af unge samt uddannelsen af kvindelige entreprenør-grupper, der får mulighed for at få tilskud til at starte egen virksomhed.