Af Svend Løbner 3. feb 2023 |

Yazidimalerier stjålet – ny udstilling på vej

Maleriudstilling af kunstværker fra det forfulgte yazidiske mindretal i Irak blev stjålet og ødelagt. Torsdag den 9. februar opsættes nye malerier, der dokumenterer både smerte og håb.

Torsdag den 26. januar blev Mission Østs udstilling af malerier fra det forfulgte mindretal yazidierne stjålet fra Farum Kulturhus. De 17 malerier blev med tilhørende beskrivelser senere fundet ødelagte i en nærliggende affaldscontainer.

Sagen er nu meldt til Politiet.

Malerierne er blevet til som led i traumebehandling på Mission Østs medborgercenter i Sinjar. Her får kvinderne hjælp til at komme sig efter overgreb under fangenskab hos terrorbevægelsen Islamisk Stat. Ved at tegne og male får de sat begreb på uhyrligheder, der trodser enhver beskrivelse.

Malerierne gør stort indtryk og vækker stærke følelser. Men det overrasker Mission Øst, at nogen ligefrem kan finde på at stjæle og destruere hele udstillingen.

- Jeg er dybt rystet over, at nogen kan finde på at stjæle malerier af en så sårbar gruppe som disse yazidikvinder, der allerede har gennemlevet de mest grusomme overgreb, man kan forestille sig, udtaler Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen.

- Det er mildest talt hjerteskærende. Kvinderne har jo krænget deres sjæl ud på lærredet, turdet vise dem frem – endda i et fjernt land som Danmark – og så bliver malerierne udsat for dette hærværk. Det må føles som endnu et overgreb.

Mission Øst har besluttet at genoptage udstillingen med 12 nye malerier fra yazidikvinderne i Irak.

- Det er vigtigt for os, at kvindernes stemme stadig bliver hørt. Deres budskab er vigtigt. Overgrebene skal dokumenteres. Og håbet holdes i hævd, at det er muligt at få det bedre med den nødvendige hjælp, siger Betina Gollander-Jensen.

Publikum kan se de nye yazidimalerier på Farum Kulturhus fra torsdag den 9. februar. 

330
dkk

Donér