Familierne gemmer dem væk. Samfundet udstøder dem. Mission Øst får børn og unge med handicap frem i dagens lys og sørger for lægehjælp, genoptræning, inkluderende undervisning og støtte til at få et job som voksne. En udstilling på landets biblioteker fortæller deres historier.I Tadsjikistan bliver børn med handicap gemt væk. I Armenien bliver deres forældre bebrejdet for at have sat dem i verden. Og i Nepal bliver personer med handicap set som ubrugelige. I de barske bjergegne er fattigdommen så stor, at der sjældent er mad nok til hele familien.
Det gør den danske hjælpeorganisation Mission Øst noget ved. I Armenien og Tadsjikistan får børn med handicap genoptræning og professionel lægehjælp i særlige centre. I Nepal inkluderes personer med handicap i læsegrupper og katastrofeforberedelse på lige fod med alle andre.
En ny udstilling på danske biblioteker viser nu, hvad det betyder for børn og unge  med handicap at blive anerkendt og inkluderet i familiens, skolens og landsbyens fællesskab.
Her kan man møde fireårige Julia fra Armenien, som har en spastisk lammelse og kommer på Mission Østs center tre gange om ugen. Nu har hun blandt andet lært at tale, og hendes mor Anush håber, at hun også snart kommer til at gå.
Her kan man møde Pokiza fra Tadsjikistan, som måtte stoppe i skolen, fordi hun ikke kunne tale. De andre børn bankede hende, og mange i familien vil ikke kendes ved hende. Nu bor Pokiza hos sin farmor og får hjælp til at komme videre af Mission Østs advokat.
Jordskælvet i Nepal sidste år ramte personer med handicap særlig hårdt. Kamala sad alene i sin kørestol uden kontakt til venner og familie. På et stadion i Kathmandu fandt hun andre kørestolsbrugere i samme situation. Gennem en lokal handicap-organisation fik de alle mad og medicin. Mission Øst sørgede for rent drikkevand.
Udstillingen giver et unikt indblik i de svære vilkår, som personer med handicap må leve med hver eneste dag. Men den viser også håb og glæde, når et tabu bliver brudt, og mulighederne åbner sig – bl.a. med hjælp fra gavmilde danskere gennem Mission Øst.
Udstillingen vises på et bibliotek nær dig fra april til juni 2016. Præcis hvor og hvornår kan ses på Mission Østs Facebook-side.
Udstillingen er et oplysningsprojekt med støtte fra Civilsamfund i Udvikling (CISU), der uddeler midler under Udenrigsministeriet. Flere af projekterne er støttet gennem CISU. Derved har danske statsborgere været med til at gøre livet bedre for børn og unge gennem de danske udviklingsmidler.
Kontakt:
Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, E-mail: svend.lobner@missioneast.org