12. jan 2015 |

Pressemeddelelse: Vinterhjælp giver ly og varme til de fordrevne i Nordirak

Mission Øst kan takket være ekstraordinære donationer fra både Udenrigsministeriet og private støtter uddele vintertøj, tæpper og byggematerialer til fordrevne kristne og yezidier i afsidesliggende landsbyer.
Mission Øst har netop uddelt endnu en omgang af vinterhjælp til internt fordrevne i afsidesliggende områder i Nordiraks kurdiske bjerge.

I dagene mellem jul og nytår uddelte Mission Østs medarbejdere i landet vintertøj, termotæpper og byggematerialer til kristne og yezidier, som havde søgt tilflugt i ufærdige bygninger. Presenninger og brædder skaber ly for vinden, tøj og tæpper holder på varmen.

- Nogle havde tag over hovedet, men de fleste manglede tøj, ejendele og liggeunderlag, fortæller den projektansvarlige i Irak, Sigurd Sorensen, og fortsætter: - Vi ankom til en by, hvor de ikke havde modtaget nogen hjælp overhovedet. Utroligt mange mennesker strømmede os i møde fra lave skure og noget, der lignede en slags lagerlokaler.

Ekstra gave til akutte behov

I lyset af de usædvanlig mange humanitære kriser i 2014 har Udenrigsministeriet i december ekstraordinært bevilget yderligere midler til en række organisationers indsatser i humanitære kriser. Mission Øst har valgt at bruge de ekstra tildelte midler til uddeling af vinterudstyr i Nordirak.

Desuden har Mission Øst, takket være de mange støttekroner indsamlet gennem en omfattende kampagne, kunnet uddele vinterhjælp til de trængende i Dahuk-provinsen i hele december måned. 

Her fortæller kvinden Madid, som er på flugt fra Islamisk Stat (IS) med sine to små børn: - Vi fryser og har kun brug for varme. Jeg kan ikke blive her med mine børn vinteren over. Jeg må væk, for jeg er bange for kulden og sneen, siger hun.

Tak! I er alle mine børn!

Udover hjælp til at klare kulden, har Mission Øst også støttet de fordrevne med penge til livsvigtig medicin. Og hjælpen fra de danske givere og donorer falder på et tørt sted. Najiba er en kvinde på 85 år, og hun takker hjerteligt for hjælpen gennem Mission Øst:

- Tak, og må Gud redde jer fra alle jeres problemer, fordi I har hjulpet os inden vinteren. I er alle mine børn.

Det er en bevæget projektansvarlig , der fortæller fra uddelingen:

- Jeg er glad og stolt over, at vi i Mission Øst kan række ud til de mest sårbare fordrevne i afsidesliggende landsbyer, som ellers nemt bliver glemt, siger Sigurd Sorensen.

Mission Øst fortsætter indsatsen blandt de 500.430 fordrevne i Dahuk-provinsen, hvor kun 24% har fået plads i flygtningelejre. De øvrige har slået sig ned overalt, hvor de kan finde ly for vind og kulde. Der er 1 million fordrevne i Nordirak og over 2 millioner i hele Irak.

Kontaktperson

Peter Sigetty Bøje
Vicegeneralsekretær
Telefon: (+45) 20 20 77 27 
E-mail:peter.boje@missioneast.org

 

Donér