10. okt 2014 |

Pressemeddelelse: Mission Øst sikrer vinterhjælp til de mest nødlidende i Irak

Mens kampene i det nordlige Irak og Syrien fortsætter, intensiverer den danske organisation, Mission Øst, nødhjælpsindsatsen hen mod vinteren i Dahuk-regionen i det nordlige Irak.

Med temperaturer ned til frysepunktet i de nært forestående vintermåneder er der akut brug for nødhjælp til Dahuk-regionen i det nordlige Irak. Derfor går nødhjælpsarbejdere fra den danske organisation Mission Øst nu ind med vinterhjælp til de mest udsatte fordrevne.

Projektansvarlig for Mission Øst i det nordlige Irak, Sigurd Sorensen, har undersøgt forholdene blandt de allermest udsatte. Han oplever, at mange flygtninge lever en meget udsat tilværelse uden for det officielle FN-system og uden permanent tag over hovedet. De bor enten i improviserede telte, ufærdige bygninger og i og omkring kirker og på skoler. En situation der kun forværres hen over vinteren.

Nødsaget til konstant at flytte sig

En stor del af dem, der ikke har permanent tag over hovedet, tilhører den fattige minoritet yezidierne i den nordlige del af landet.

Et gennemgående problem for disse mennesker er, at mange af dem er nødsaget til konstant at flytte sig. Både på grund af den uforudsigelige konflikt og på grund af knappe ressourcer i de områder, hvortil de flygter.

Mission Østs udsendte talte med en gruppe fordrevne fra den yezidiske minoritet.

”De var flygtet fra Sinjar og havde bosat sig i en ufærdig bygning i Dahuk. Bygningens ejer bad dem forlade den inden fem dage, og de havde ikke andre steder at tage hen,” fortæller Ayad Saleh, ingeniør og udsendt af Mission Øst.

Hårdt brug for basal beskyttelse til vinteren

Et stort problem er, at det ikke er muligt at inddrage mere land til etablering af permanente lejre. Til det siger Kendrah Jespersen, der koordinerer operationen fra Mission Østs kontor i Bruxelles:

”Vi er kigger på muligheden for at udvikle nogle mobile boliger, så folk hurtigt kan flytte sig, hvis situationen skulle forværres. Men lige nu og en måned frem handler det om at skaffe de fordrevne den allermest basale beskyttelse til vinteren.”

Den beskyttelse går blandt andet på plasticpresenninger, så de manglende døre og vægge i de ufærdige bygninger kan dækkes til, samt kombinerede varmeovne og kogeblus. Et andet vigtigt indsatsområde er hygiejne, hvor Mission Øst sørger for hygiejnepakker og dunke til at hente og opbevare rent vand.

Kapacitetsopbygning af kirker

Mission Øst støtter også fortsat de kristne fordrevne gennem lokale kirker. ”Selv om de kristne er de mest ressourcestærke i området, er kirkerne, der hjælper dem, efterhånden hårdt pressede. På sigt vil vi gerne uddanne kirkernes personale i, hvordan de distribuerer ressourcerne bedst muligt. Og så sørger vi for direkte hjælp til de mest udsatte: Gravide, spædbørn og dem med handicap,” udtaler Kendrah Jespersen. 

For yderligere information kontakt vicegeneralsekretær Peter Sigetty Bøje på telefon 20 20 77 27 eller e-mail peter.boje@missioneast.org

Donér